Svijet
0

Erdogan: Očekujem promjenu Sarkozyja prema Turskoj

FENA
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan čestitao je Nicolasu Sarkozyju na pobjedi na francuskim predsjedničkim izborima, rekavši da želi vidjeti promjenu u njegovim govorima prema Turskoj, izvijestila je novinska agencija Anadolija.

"Moramo poštovati odluku francuskog naroda", rekao je Erdogan novinarima u Ankari prije odlaska na sastanak kadrova svoje Stranke prava i razvoja.

"O procesu priključenja Evropskoj uniji ili vezano za francusko-turske odnose, želimo da u bilateralnim odnosima ne čujemo više istu vrstu izjava koje je Sarkozy davao tokom izborne kampanje", nastavio je Erdogan.

Na pitanje novinara o posljedicama izbora Sarkozyja na proces priključenja Turske, Erdogan je odgovorio: "Ne znam. Vidjet ćemo kasnije u praksi."

Sarkozy je u nekoliko navrata izražavao svoje protivljenje ulasku Turske u Evropsku uniju, koja je s Ankarom započela pregovore o priključenju u oktobru 2005., preferirajući opciju "privilegiranog partnerstva".

U televizijskoj debati sa socijalističkom kandidatkinjom Segolene Royal prošle sedmice Sarkozy je rekao da "dozvoliti Turskoj da se priključi EU bilo bi opasno za ravnotežu u svjetu" a kao rezultat toga bilo bi "jačanje islamizma u Turskoj".