SAD se povlače
0

Erdogan o Trumpovoj reakciji na napad u Siriji: On smiruje tenzije u SAD-u

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Upozorenja američkog predsjednika Donalda Trampa upućena Turskoj izgovorena su radi smirivanja određenih političkih grupacija u SAD, rekao je danas turski predsjednik Redžep Tayyip Erdogan za turske medije.

"Smatram da su te riječi izgovorene radi sprečavanja tenzija u određenim krugovima. Trenutno, činjenica da se američke snage povlače iz zone u kojoj se obavlja vojna operacija, pokazuje istinsku namjeru SAD. Poručili su nam da se neće suprotstavljati Turskoj", naglasio je Erdogan, prenosi list "Jeni safak".

Tramp je u svom komentaru o planovima Turske prema Siriji napisao na društvenoj mreži "Tviter" da će potpuno uništiti i zbrisati tursku ekonomiju ukoliko Ankara preduzme bilo kakav postupak koji bi smatrao prelaskom granica nakon povlačenja američke vojske sa sjeveroistoka Sirije.

Američki predsjednik je u novoj poruci jučer istakao da će svaki "neiznuđeni ili nepotrebni sukob Turske biti razoran po njihovu ekonomiju i veoma slabu valutu".

Pred početak turske vojne operaicje, Tramp je najavio da planira da se sretne sa Erdoganom u Washingtonu 13. novembra.

Erdogan je izrazio očekivanje da će se, uprkos oštrim izjavama, sresti sa američkim liderom.

On je naglasio da Turska ima pravo da vrši prekograničnu vojnu operaciju u Siriji kao što je to usaglašeno u Sporazumu iz Adane koji su potpisali Ankara i Damask 20. oktobra 1998. godine.

Turska je juče napala položaje kurdske milicije na sjeveroistoku Sirije samo nekoliko dana nakon što su se američki vojnici povukli iz te oblasti.

Erdogan je jučer izjavio da će cilj ofanzive pod nazivom "Operacija mirno proljeće" biti eliminacija prijetnje Narodne zaštitne jedinice (IPG), milicije sirijskih Kurda, te "Islamske države", kao i omogućavanje povratka sirijskim izbjeglicama iz Turske nakon formiranja bezbjednosne zone.