Politički rivali
105

Erdogan o presudi gradonačelniku Istanbula: Ako su sudovi pogriješili, to će biti ispravljeno

FENA/Klix.ba
Recep Tayyip Erdogan i Ekrem Imamoglu (Foto: EPA-EFE)
Recep Tayyip Erdogan i Ekrem Imamoglu (Foto: EPA-EFE)
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je izjavio da će sudovi ispraviti sve greške u žalbenom postupku nakon presude opozicionaru, gradonačelniku Istanbula Ekremu Imamogluu te je poručio da se ne mogu ignorisati pravne odluke.
U prvom komentaru presude jednom od najvećih političkih protivnika izjavio je da ga ne brine to ko će biti opozicioni kandidat za predsjednika na izborima koji će bit održani sljedeće godine.

"Još uvijek nema pravosnažne sudske odluke. Slučaj će ići na Apelacioni i Kasacioni sud. Ako su sudovi pogriješili, to će biti ispravljeno. Pokušavaju nas uvući u ovu utakmicu", kazao je Erdogan.

Prema njegovim riječima, bilo je mnogo sudskih presuda koje su sami oštro kritikovali, ali da to nikome ne daje za pravo da vrijeđa sudije ili da ignoriše sudske presude.

Imamoglu je 14. decembra prvostepeno osuđen na dvije i po godine zatvora zbog toga što je 2019. one koji su odlučili da ponište izbore za gradonačelnika Istanbula nazvao "budalama". Tada je pobijedio, a pobijedio je i na ponovljenim izborima.

Presuda gradonačelniku turske metropole okupila je opozicioni blok oko onoga što smatraju borbom za demokratiju, vladavinu prava i pravdu. Hiljade građana okupili su se na skupovima predvođeni upravo Imamogluom koji je najavio da će se žaliti na presudu.

Kritičari kažu da je tursko pravosuđe podložno Erdoganovoj volji da kazni svoje kritičare. Vlada tvrdi da su sudovi nezavisni, prenosi agencija Reuters.