Svijet
325

Erdogan o optužbama da je diktator: Na jedno uho uđe, na drugo izađe

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan suprotstavio se kritikama EU zbog hapšenja članova Narodne demokratske stranke (HDP) i novinara te je kazao kako ga ne dotiču kojekakvi nazivi koje dodaju njegovom imenu.

"Ne obazirem se kada me nazovu diktatorom ili kako već. Jednostavno mi na jedno uho uđe, na drugo izađe. Bitno je jedino kako me moj narod naziva", rekao je Erdogan jučer tokom ceremonije dodjele počasnog doktorata.

Erdogan je kazao kako se Zapad ne bi trebao nadati kako će Turskoj stati ukraj medijskim pritiscima, karikaturama, pogrdnim imenima i slično. Dodao je kako se Turska neće povlačiti budući da su im sve taktike kojima se Zapad koristi poznate.

"Zapad će uskoro shvatiti kako je moj zadatak služiti ljudima, a ne dominirati njima", dodaje Erdogan.

Incidenti koji su obilježili protekle tri godine su, smatra on, itekako utjecali na turski put i stvorili nove kriterije prema kojima će se Ankara od sada ponašati. Erdogan u posljednje vrijeme izražava ljutnju prema zvaničnicima Evropske unije koji su kritikovali Ankaru zbog hapšenja devet članova HDP-a 4. novembra zbog navoda o terorizmu. Dan poslije, turska policija je slobode lišila i devet novinara i to pod istim optužbama.

Erdogan navodi kako su uhapšeni imali veze sa terorizmom te se požalio kako EU nije dovoljno podržala njihovu borbu protiv terorizma. Erdogan je i nezadovoljan time što, kako kaže, EU već 53 godine drži zatvorena vrata za Tursku te da će ona uzeti stvar u svoje ruke.

"Evropa u sadašnjem sastavu pomaže terorizmu. Iako su proglasili da je Kurdistanska radnička partija (PKK) teroristička organizacija, Evropa im pomaže. PKK očigledno radi šta želi, slobodno", zaključuje Erdogan.

Erdogan napominje i kako je njemačkoj kancelarki Angeli Merkel predao više od 4.000 dokumenata o osumnjičenim teroristima te kako od nje nije dobio odgovor vezan za aktivnosti koje se po tom pitanju preduzimaju. Očigledno je, napominje, kako EU samo odgađa borbu protiv terorizma.