Samit G20
0

Erdogan: Neodrživa inicijativa za oživljavanje crnomorskog sporazuma koja isključuje Rusiju

FENA
Recep Tayyip Erdogan (Foto: EPA-EFE)
Recep Tayyip Erdogan (Foto: EPA-EFE)
Bilo kakva inicijativa za oživljavanje sporazuma o crnomorskom žitu koji isključuje Rusiju neće biti održiva, izjavio je u nedjelju turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Predsjednik Turske je naglasio kao takva odluka ne bi mogla doprinijeti dugoročnoj stabilnosti.

"Proces za pitanje žitarica koji isključuje Rusiju vjerovatno neće biti održiv", rekao je Erdogan na konferenciji za novinare nakon samita G20 u Indiji.

Lideri G20, u odsustvu ruskog predsjednika Vladimira Putina i kineskog predsjednika Xi Jinpinga, okupili su se u New Delhiju na dvodnevnom samitu pod temom "Jedna Zemlja, jedna porodica, jedna budućnost".

Rusija je 17. jula suspendovala učešće u crnomorskom dogovoru o žitu, postignutom uz posredovanje Turske i UN-a, kako bi se nastavio izvoz žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke koji je bio obustavljen nakon rata u Ukrajini, koji je počeo u februaru 2022.

Moskva se žalila da Zapad nije ispunio svoje obaveze u vezi s ruskim izvozom žitarica da postoje ograničenja u plaćanju, logistici i osiguranju pošiljki žitarica i đubriva te da se ne isporučuje dovoljno ukrajinskog žita u zemlje u potrebi.

Turska navodi da bi sporazum trebao biti nastavljen rješavanjem brojnih nedostataka koji su identifikovani te da ne postoji alternativa sporazumu potpisanom u julu 2022. jer drugi prijedlozi nisu ponudili "održiv, siguran i trajan" model.

"Ulažemo intenzivne napore da okončamo rat Rusije i Ukrajine, koji je koštao stotine hiljada života. Preduzeli smo mnoge diplomatske poteze, od Istanbulskog procesa, koji je doveo strane za isti stol, do razmjene zarobljenika i crnomorske inicijative", rekao je Erdogan.

U okviru crnomorskog sporazuma o žitu isporučeno je 33 miliona tona žitarica na međunarodna tržišta.

"Zahvaljujući inicijativi spriječili smo dalje produbljivanje krize s hranom", rekao je Erdogan.

Turska će uskoro održati sastanak radne grupe za sigurnost hrane kako bi doprinijela globalnoj sigurnosti hrane.

"Mišljenja smo da treba izbjegavati sve korake koji mogu narušiti mir u Crnom moru i eskalirati napetost u regionu", naglasio je Erdogan.

On je naglasio da je na prijedlog i zalaganje Turske, skrnavljenje svetih knjiga je također osuđeno u deklaraciji G20.

"Spaljivanje Kur'ana pod policijskom zaštitom je otvorena provokacija i zločin iz mržnje", kazao je Erdogan, dodajući da nikako ne mogu šutjeti o toj temi.

Erdogan je rekao i da bi sve zemlje trebale slijediti odlučniju politiku po pitanju neprijateljstva prema islamu.

Predsjednik Turskee je nakon samita G20 u Indiji naglasio da ova zemlja preduzima važne korake kako u obnovljivoj energiji, tako i u investicijama u nuklearnu energiju i vodonik.

"Kao zemlja koja je prije šest mjeseci doživjela katastrofu zemljotresa, sa svim svojim kapacitetima smo spremni pomoći braći u Maroku", naveo je također on.