Svijet
0

Erdogan: "Ne treba nam dozvola da se branimo"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Londonski dnevnici značajan prostor u ponedjeljak posvećuju napadima kurdskih separatista u kojima je u nedjelju ubijeno 17 turskih vojnika spekulirajući o mogućoj turskoj vojnoj intervenciji u sjevernom Iraku gdje su, kako se vjeruje, uporišta naoružanih kurdskih grupa.

The Independent upozorava da bi ulazak turske vojske u sjeverni Irak samo dodatno pogoršao situaciju.

Oko tri hiljade gerilaca separatističke Radničke partije Kurdistana (PKK) ne nalaze se u blizini turske granice nego u planinama na suprotnoj strani kurdske regije u Iraku, u blizini granice prema Iranu.

To znači da bi turske snage morale ući duboko u iračku teritoriju samo da bi došle do uporišta svog neprijatelja. Kurdi iz sjevernog Iraka bi im se suprotstavili, a rezultat bi mogao biti potpuni haos, upozorava Independent.

List stoga traži od američke vojske koja je razmještena u sjevernom Iraku da zaustavi kurdske separatiste kako bi se izbjegla turska vojna intervencija i još jedan rat u regiji, u kojoj "već ima previše sukoba".

The Times donosi intervju s turskim premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom, napravljen prije najnovijih napada kurdskih separatista, u kojem on kaže da će Ankara pokrenuti vojnu akciju u sjevernom Iraku bez obzira na pozive Washingtona da ostane uzdržana.

Turska je, kaže Erdogan, u više navrata tražila i od Amerikanaca i od iračke vlade da protjeraju separatiste, ali ništa nije učinjeno.

"Tursko strpljenje je na izmaku, imamo pravo da se branimo, i ni od koga nam nije potrebna dozvola", poručuje turski premijer, koji inače danas počinje dovodnevnu posjetu Londonu.

On u razgovoru za Times iznosi prilično pesimistično viđenje američko-turskih odnosa u ovom trenutku. "Tursku je zahvatio ozbiljan val antiameričkog raspoloženja", kazao je Erdogan.

Također je upozorio da bi Amerika mogla izgubiti važnog saveznika na Bliskom istoku ako u američkom Kongresu bude usvojena rezolucija kojom bi stradanje Armena u Turskoj za vrijeme Prvoga svetskog rata bilo ocijenjeno kao genocid.

Žali se i na Evropu, gdje su, kako je kazao, neke zemlje pogazile obećanje da će Tursku primiti u Evropsku uniju.

Njegovi tvrdi stavovi će izazvati veliku zabrinutost u Washingtonu i Londonu, i to im vjerovatno i jeste cilj, ocjenjuje Times.