Dogovor s Rusijom
88

Erdogan: Ne odustajemo od kupovine raketnog sistema S-400

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Turska neće odustati od dogovora sa Rusijom za kupovinu raketnog sistema S-400, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan je u obraćanju novinarima u odmaralištu Soči, gdje je održan samit Rusije, Turske i Irana o Siriji, naglasio da će Ankara nastaviti sa nabavkom sistema S-400.

"Sklopili smo dogovor o kupovini S-400 od Rusije, tako da je neosporno da ćemo se toga i držati. To je već riješeno", rekao je Erdogan.

On kaže da je Turska otvorena za kupovinu protivazdušnog sistema "Patriot" od SAD sve dok to bude u interesu Ankare, ali je napomenuo da postoje sporna pitanja oko isporuke i proizvodnje o kojima tek treba razgovarati sa Washingtonom.

Turska je u više navrata navela da je posvećena kupovini ruskog protivraketnog sistema, uprkos upozorenjima iz NATO da S-400 ne može biti integirisan u postojeći protizvazdušni sistem Alijanse.

Američki zvaničnici odredili su 15. februar kao neformalni vremenski rok da Ankara odgovori na konkurentsku ponudu Washingtona i da će, ukoliko Turska nastavi sa kupovinom S-400 Washington povući svoju ponudu za prodaju raketnog sistema "Patriot" vrijednu 3,5 milijardi dolara.

Zvaničnici su, takođe, istakli da će biti ugrožena i turska kupovina borbenih aviona F-35 od kompanije "Lokhid-Martin" te da će SAD najvjerovatnije uvesti sankcije Ankari.

Prema riječima jednog od zvaničnika, američka ponuda za kupovinu "Patriota" Turskoj ističe krajem marta nakon čega bi trebalo eventualno dati novu ponudu.