Erdogan: Ne odustajemo od kupovine raketnog sistema S-400

S
SRNA
16.2.2019. u 10:52
88
48
Erdogan: Ne odustajemo od kupovine raketnog sistema S-400
88
Erdogan: Ne odustajemo od kupovine raketnog sistema S-400 Foto: EPA-EFE
Turska neće odustati od dogovora sa Rusijom za kupovinu raketnog sistema S-400, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.
Erdogan je u obraćanju novinarima u odmaralištu Soči, gdje je održan samit Rusije, Turske i Irana o Siriji, naglasio da će Ankara nastaviti sa nabavkom sistema S-400.

"Sklopili smo dogovor o kupovini `S-400` od Rusije, tako da je neosporno da ćemo se toga i držati. To je već riješeno", rekao je Erdogan.

On kaže da je Turska otvorena za kupovinu protivazdušnog sistema "Patriot" od SAD sve dok to bude u interesu Ankare, ali je napomenuo da postoje sporna pitanja oko isporuke i proizvodnje o kojima tek treba razgovarati sa Washingtonom.

Turska je u više navrata navela da je posvećena kupovini ruskog protivraketnog sistema, uprkos upozorenjima iz NATO da S-400 ne može biti integirisan u postojeći protizvazdušni sistem Alijanse.

Američki zvaničnici odredili su 15. februar kao neformalni vremenski rok da Ankara odgovori na konkurentsku ponudu Washingtona i da će, ukoliko Turska nastavi sa kupovinom S-400 Washington povući svoju ponudu za prodaju raketnog sistema "Patriot" vrijednu 3,5 milijardi dolara.

Zvaničnici su, takođe, istakli da će biti ugrožena i turska kupovina borbenih aviona F-35 od kompanije "Lokhid-Martin" te da će SAD najvjerovatnije uvesti sankcije Ankari.

Prema riječima jednog od zvaničnika, američka ponuda za kupovinu "Patriota" Turskoj ističe krajem marta nakon čega bi trebalo eventualno dati novu ponudu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (48)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: