|

Erdogan: Nastavit ćemo operaciju u Siriji ako se "teroristi" ne povuku

Erdogan: Nastavit ćemo operaciju u Siriji ako se "teroristi" ne povuku
27
F
FENA
19.10.2019. u 18:29
40
komentara
27

dijeljenja
Erdogan: Nastavit ćemo operaciju u Siriji ako se "teroristi" ne povuku Foto: EPA-EFE
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas kako Turska nije napravila niti jedan ustupak po pitanju njenih zahtjeva i uvjeta za 120-satnu pauzu vojne operacije “Izvor mira“ protiv terorističkih organizacija na sjeveroistoku Sirije. Teroristi, po poimanju Ankare, su sve kurske snage.
“Ukoliko se ne ispune obećanja koja su data Turskoj, mi nećemo čekati kao ranije, već ćemo nastaviti operaciju po isteku roka koji smo dali. Ukoliko se dogovor ispoštuje, ispoštuje, a ukoliko ne, od prve minute nakon isteka roka od 120 sati ćemo nastaviti gaziti glave terorista“, kazao je Erdogan na skupu u Kayseriju.

Turski predsjednik Erdogan kazao je da će s ruskim kolegom Vladimirom Putinom razgovarati o situaciji u Siriji, uključujući i to što su snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada uz pratnju ruskih snaga ušle u neka područja koja su unutar pojasa u kojem Turska provodi operaciju “Izvor mira“.

Erdogan je također, kazao da je od početka operacije “Izvor mira“ Turska bila na udaru krajnje prljave propagande u kojoj su pale maske pale pa se vidjelo ko je ko.

S ciljem neutralizacije kurdskih snaga koje Turska smatea terorističkom prijetnjom i uspostave sigurnosti na granici Turska je 9.oktobra pokrenula vojnu operaciju “Izvor mira“ na sjeveroistoku Sirije koji je pod kontrolom snaga sirijskih kurda.

zauzimanjem tog područja Turska želi omogućiti "povratak izbjeglica i očuvanje teritorijalne cjelovitosti Sirije". Naravno, Ankara želi i potisnuti kurdske oružane snage sa sjevera Sirije jer ih smatra prijetnjom. Podsjetimo da su Kurdi očistile sjeveroistočni dio Sirije od terorista islamske države.

U četvrtak su delegacije Turske i SAD-a postigle dogovor o pauziranju operacije na 120 sati kako bi se omogućilo povlačenje kurdskih snaga za područja na kojem Turska želi uspostaviti sigurnu zonu.
Prijavi grešku


Komentari (40)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...