Svijet
14

Erdogan: Nasilje nad ženama je "otvorena rana" Turske

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Turski predsjednik u ponedjeljak je opisao nasilje nad ženama kao "otvorenu ranu" za svoju zemlju nakon što je jedna žena izbodena nožem do smrti dok je pokušala da se odupre muškarcu koji je pokušao da je siluje.

Uprkos valu nasilja nad ženama u Turskoj prošle godine, posebno brutalan i izveden javno, napad na Ozgecan Aslan (20), postao je okidač, izazivajući proteste i osude političara.

Policija je saopćila da je ona putovala kući u minibusu u jugoistočnoj priobalnoj pokrajini Mersin u srijedu kada je muškarac pokušao da je siliuje, sudeći po izvještajima u turskim merdijima.

Kada je uzvratila biber sprejom, osumnjičeni ju je izbo nožem i premlato do smrti čelničnom šipkom prije nego što je zatražio od svog oca i prijatelja da mu pomognu u uništavanju dokaza paleći njeno tijelo i bacajući ga u rijeku, prenosi Reuters.

Dvdesetšestogodišnji muškarac je uhapšen sa svojim saučesnicima, javile su dnevne novine Hurriyet. Tužioci nisu bili odmah dostupni radi komentara, a policija nije mogla pružiti više detalja.

Žene širom zemlje nosile su crninu u znak osude ubistva, postavljajuući fotografije na društvenim mrežama.

Nekoliko stotina minibusa u Diyarbakiru na jugoistoku zemlje imalo je crne trake i slike Aslan.

Predsjednik Tayyip Erdogan i njegova supruga nazvali su porodicu Aslan u subotu, kada je njena sahrana održana, a Erdoganove dvije kćerke obišle su porodičnu kuću, prenose provladine dnevne novine Sabah.

"Lično pratim taj slučaj kako bi se mogla izreći najteža kazna. Već sam pratio slučaj. Nasilje nad ženama je otvorena rana naše zemlje", izjavio je Erdogan tokom govora u Ankari u ponedjeljak.

Grupa za ljudska prava Bianet saopćila je da je 281 žena ubijena u Turskoj u 2014., što je rast od 31 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Devet posto žena zatražilo je zaštitu od države, saopćila je grupa, što je izazazvalo kritike da nije dovoljno učinjeno na njihovoj zaštiti.

Erdogan, predani sunit iz patrijarhalne muslimanske zemlje, u prošlosti je kritikovan od grupa za ženska prava što nije ustao protiv nasilja u kući i što je izjavljivao da ne vjeruje u ravnopravnost spolova.

Neki političari pozvali su na ponovno uvođenje smrtne kazne, u reakciji na posljednji slučaj. Istanbulski femninistički kolektiv odbacio je to kao način spriječavanja takvih napada u budućnosti.

"Većina rasprava ne daje nikakvu nadu u poboljšanje na tom polju jer su akteri ili grupe, a posebno vlada, nisu voljni da priznaju svoju odgovornost za ubistvo Ozgecan", navodi grupa, tvrdeći da oni koji pozivaju na uvođenje smrtne kazne ne djeluju kada se nasilje počini.