Ne želi se miješati
29

Erdogan nakon sastanka s Grabar-Kitarović: Izborni zakon je unutarnje pitanje BiH

Klix.ba
Foto: Twitter predsjednice Hrvatske
Foto: Twitter predsjednice Hrvatske
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sastala se danas u Turskoj s predsjednikom ove zemlje Recepom Tayyipom Erdoganom. Kroz razgovore o brojnim temama, njih dvoje su istakli kako žele nastaviti jačati odnose između Hrvatske i Turske, te da žele pomoći BiH na njenom putu ka Evropskoj uniji.

Nakon današnjeg svečanog dočeka hrvatske predsjednice, Grabar-Kitarović i Erdogan su u Predsjedničkoj palati u Ankari razgovarali o odnosu dvije zemlje, stanju u Bosni i Hercegovini te odnosu Evropske unije i Turske.

Ranije je najavljeno da će tokom razgovora pažnju posvetiti i izmjenama Izbornog zakona u našoj zemlji koje traže predstavnici Hrvata u BiH, a Erdogan je na konferenciji za novinare, kako prenosi Večernji.hr, kazao da su izmjene zakona unutarnje pitanje BiH i da oni ne trebaju iznositi svoje mišljenje.

"Potreban je što jači sistem savjetovanja zbog situacije u BiH, odgovarajuća ministarstva će se naći na zajedničkom sastanku, u tom dijalogu će biti vrlo važno biti da se ostvari zajednički cilj ka miru u našim regijama. BiH i stanje koje je u njoj prisutno je u okviru Dejtonskog sporazuma, to je zapravo njihovo unutrašnje pitanje. Mi možemo s trojnim sistemom i zajedničkim radom i nastojanjima pomoći, mi imamo stalnu namjeru i fokus da pomognemo, ali bez direktiva, ovako ili onako trebate raditi", kazao je Erdogan.

Grabar-Kitarović je pak poručila da žele vidjeti kako se BiH razvija.

"Želim naglasiti važnost sva tri konstitutivna naroda u BiH i potrebu da se nastavi s ustavnom reformom, što će osigurati budućnost sva tri naroda i budućnost BiH, koja će biti prosperitetna i koja će imati mogućnost nastavka pregovora s EU što je prije moguće. Mi se veselimo tome što ćemo susjedima pružiti svu pomoć na tom putu", rekla je predsjednica Hrvatske.

Grabar-Kitarović je na sastanku u Ankari razgovarala s Erdoganom i o mogućem održavanju trilateralnog sastanka Hrvatska-BiH-Turska na najvišem nivou u prvom tromjesečju ove godine.

Erdogan je nakon sastanka istakao kako su razgovori s predsjednicom Grabar-Kitarović bili vrlo korisni.

"Nastojali smo s Hrvatskom ojačati međunarodne osnose. Vrlo je važna i naša vojna saradnja. Odnose Hrvatske i Turske treba još više konkretizirati na raznim poljima. Ovu posjetu smatram vrlo korisnom, plodnom i uspješnom. Ovo je vjetar u leđa razvoju naših bilateralnih odnosa, ali i odnosa u regiji koju dijelimo", rekao je Erdogan.

Grabar-Kitarović je kazala kako su bilateralni odnosi Hrvatske i Turske odlični te kako između ove dvije zemlje nema problema. Stoga, dodala je, dvije zemlje žele nastaviti jačati saradnju u svim sferama, od ekonomije, turizma, obrazovanja...

"Naši razgovori od prošle godine donijeli su pozitivne pomake. Hrvatska i Turska imaju izvrsne odnose. Nemamo otvorenih pitanja, ali ima prostora za poboljšanje, naročito na području ekonomije i investicija. Vjerujem kako trgovinska razmjena između Hrvatske i Turske može dostići milion eura, o čemu se ranije govorilo", istakla je hrvatska predsjednica te pozvala stanovnike Turske da posjete Hrvatsku.

Današnji sastanak Grabar-Kitarović i Erdogana je drugi po redu u manje od dvije godine. Podsjećamo, predsjednica Hrvatske iduće sedmice dolazi i u Sarajevo gdje će boraviti dva dana.