Svijet
175

Erdogan nakon historijske pobjede: Pobijedili su i Sarajevo, Skoplje, Bejrut...

Anadolija
Premijer Turske i pobjednik na današnjim prvim neposrednim predsjedničkim izborima u historiji te zemlje Recep Tayyip Erdogan poručio je u obraćanju nakon objavljivanja izbornih rezultata  da su danas pobijedili Bejrut, Kabul, Sarajevo i Skoplje.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Podsjećajući da su današnji izbori prvi neposredni u historiji Turske Erdogan je pozdravio sve prisutne koji su uveličali ovaj historijski dan.

"Hvala svima koji su glasali u ovom historijskom danu, svima koji su glasali bez obzira kome dali svoj glas", rekao je Erdogan.

On je zahvalio svima od Australije, Amerike, Bosne i Hercegovine, pa do Japana... Svim prijateljima Turske koji su uputili lijepe želje i molitve.

"Danas nije pobijedio samo Recep Tayyip Erdogan. Volja naroda je ponovo pobijedila. Demokratija je ponovo pobijedila. Danas su pobijedili oni koji me cijene i oni koji ne cijene. Danas je pobijedila nova Turska, liderska, napredna Turska. Ali ne samo Turska, danas su pobijedili Kabul, Bejrut, Sarajevo i Skoplje. Danas su pobijedili Damask, Ramallah, Gaza i Jerusalem", poručio je Erdogan.

Danas su, kako je rekao Erdogan, pobijedili svi prijatelji njegovog naroda diljem svijeta.

"Svima šaljemo pozdrave, svima koji su nas na bilo koji način podržali", dodao je.

Erdogan je današnji izborni rezultat okarakterisao novi početkom, zatvaranjem vrata jednom periodu i otvaranjem vrata novom dobu.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

On je podsjetio da je današnji dan, historijski dan, dan pobjede... Podsjetio je da je osnovni clj formiranja Stranke prvade i razvoja (AK Parti) i bio u potpunosti prepustiti riječ građanima.

"Danas je Turska još jača, bliže je svojim ciljevima. Imali smo dosad devet izbora, pobijedili na svih devet. Svaki put smo dobijali sve veću i veću podršku. Nakon svakih izbora imao sam ovakve govore, govore s balkona. Uvijek sam govorio riječima srca i savjesti. Znate da sam tokom 12 godina stajao iza svojih riječi i sada vam govorim iz srca: Niko nije poražen na današnjim izborima, nijedan građanin Turske, niko od 70 miliona građana. Očekujem i opoziciju koja će biti u ravni sa novom Turskom jer nije ni opozicja poražena na današnjim izborima", rekao je Erdogan pozivajući sviju da stare razmirice ostave iza sebe.

Govoreći o političkom radu "rame uz rame s građanima" Erdogan je rekao da se nikad niko ne smije oholiti, nego uvijek biti svjestan svoje odgovornosti.

Poručio je i onima koji ga nazivaju isuviše autoritativnim da preispitaju svoju savjest. 

Prema nezvaničnim rezultatima izbora, dosadašnji premijer Recep Tayyip Erdogan izabran je za 12. predsjednika Republike Turske.

Erdogan je tako na prvim neposrednim predsjedničkim izborima u historiji Turske ostvario pobjedu ispred dvojice protivkandidata.

Premijer Turske i kandidat na prvim neposrednim predsjedničkim izborima u historiji te zemlje Recep Tayyip Erdogan prema dosad prebrojanih više od 90 posto glasova, osvojio je blizu 52 posto glasova birača.