Stanje u Siriji
29

Erdogan najavio sastanak s Putinom, Merkel i Macronom zbog krize u Idlibu

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je da će se 5. marta sastati s čelnicima Francuske, Njemačke i Rusije kako bi razgovarali u stanju u regiji Idliba u Siriji gdje je zbog posljednje ofenzive snaga sirijske vlade gotovo milion ljudi napustilo svoje domove, javlja Al Jazeera Balkans.

"Vladimiru Putinu sam jučer jasno iskazao našu odlučnost glede Idliba. Spomenuo sam to i Angeli Merkel i Emmanuelu Macronu. Petog marta sastat ćemo se s Putinom, Macronom i Merkel i ponovno o tome razgovarati", najavio je turski čelnik, prenijela je Hina, pozivajući se na britansku novinsku agenciju Reuters.

Nakon niza telefonskih razgovora u petak Merkel i Macron su izrazili zabrinutost zbog stanja u Idlibu i zatražili okončanje sukoba, dok je Kremlj rekao da razmatra mogućnost održavanja sastanka na vrhu četiri strane.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je u petak ruskog predsjednik Vladimira Putina da "obuzda" sirijski režim u pobunjeničkoj pokrajini Idliba, usred intenzivne diplomatske aktivnosti za okončanje sukoba i teške humanitarne situacije.

U telefonskom razgovoru s Putinom Erdogan je naglasio "da režim mora biti zaustavljen u Idlibu i da se mora prekinuti humanitarna kriza", naveo je ured turskog predsjednika.

Kremlj je objavio da su dvojica čelnika razgovarala o intenziviranju pregovora o Idlibu kako bi se smanjile napetosti i proveo prekid vatre.

Putin je rekao, kako se navodi u saopćenju Kremlja, da je "iznimno zabrinut" zbog "agresivnog djelovanja" pobunjenika u Idlibu.

Prije tog razgovora Erdogan je o stanju u Idlibu telefonski razgovarao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel koje je pozvao na konkretne akcije sprečavanja humanitarne katastrofe.

Oni su mu poručili, kako piše Reuters, da humanitarna kriza u Idlibu traži političko rješenje, i da se što prije moraju sastati svi troje, zajedno s Putinom.