Svijet
136

Erdogan najavio povlačenje svih tužbi protiv onih koji su ga vrijeđali

Klix.ba
Erdoganovo obraćanje praćeno je i u Sarajevu (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Erdoganovo obraćanje praćeno je i u Sarajevu (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan iznenadio je večeras javnost kazavši kako planira povući sve tužbe protiv onih koji su ga vrijeđali.

"Jedini put ću oprostiti i povući sve tužbe protiv mnogih koji su pokazali nepoštovanje i vrijeđali me", kazao je.

Prethodno je podigao tužbe protiv stotina novinara i javnih ličnosti optužujući ih za vrijeđanje institucije predsjednika, čak i one na društvenim mrežama. Među njima se našao i glumac i kolumnista Orhan Aydin koji je derogirao Erdogana u svojim kolumnama u listu Solhaber.

Erdoganova objava u predsjedničkoj palači Ankari desila se dvije sedmice nakon propalog puča u kojem je poginulo, kako je večeras zvanično saopštio 237 ljudi, a 2.191 ih je povrijeđeno. Među njima je bilo 170 civila, 62 policajca i pet vojnika

Turski predsjednik također je kazao da je odluka zvanične Ankare o kažnjavanju pučista unutrašnje pitanje i ne treba biti briga drugih država.

Insinuirajući na učešće Washingtona, makar i indirektno, u pokušaju državnog udara u Turskoj, ranije je rekao: "Moj narod zna ko stoji iza ove šeme".

Zvanična Ankara za pokušaj puča krivi vjerskog i političkog lidera Fetullaha Gulena koji trenutno živi u egzilu u SAD-u. Amerika je dosad odbijala turske zahtjeve za njegovu ekstradiciju.

"Neki su nas savjetovali. Govorili da su zabrinuti. Neka se oni bave svojim poslom", poručio je istakavši da nijedan zvaničnik sa zapada nije posjetio Tursku u povodu puča.