Zaštita od zemljotresa
0

Erdogan najavio Izgradnju dva grada oko Istanbula

SRNA
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan najavio je danas da će oko Istanbula biti izgrađena dva "nova grada", koji će biti otporniji na zemljotres.

Erdogan je novinarima rekao da će izgradnja početi nakon opštih izbora 12. juna, prenosi AP.

"Jedan od gradova biće izgrađen na evropskoj strani Istanbula, na obali Crnog mora, na mjestu bivšeg rudnika uglja, a drugi na azijskoj strani", izjavio je turski premijer.

 On je dodao da se time želi spriječiti da u nekom jakom zemljotresu koji bi pogodio ovaj grad, sa više od 12 miliona stanovnika, strada više hiljada ljudi.

Turski seizmolozi tvrde da će Istanbul i okolina biti pogođeni snažnim zemljotresom, koji se očekuje u sjevernom dijelu Anadolije, koja se nalazi samo 20 kilometara od metropole, i u kome bi moglo da nastrada 100.000 ljudi.

Oko 20.000 ljudi poginulo je u dva snažna zemljotresa koji su 1999. godine opustošili veoma naseljenu zonu na sjeverozapadu zemlje.

"Zbog prijetnje od mogućeg zemljotresa, plan je da se izgradi stambena zona koja će biti sigurnija", izjavio je Erdogan, napomenuvši da će naseljavanje u ova dva "nova grada" biti na dobrovoljnoj osnovi.
Erdogan, čija je stranka "Partija prava i razvoja" prema anketama favorit za osvajanje trećeg mandata na narednim izborima, najavio je krajem aprila plan o izgradnji kanala koji povezuje Crno i Mramarno more kako bi se rasteretio morski saobraćaj kroz Bosfor. Taj kanal bi dijelio Istanbul na dva dijela.

Izgradnja kanala, dužine 50 kilometara, širine 150 metara i dubine 25 metara, trebalo bi da bude završena 2023. godine.

Ovaj projekat je izazvao oštra reagovanja ekologa.