Svijet
550

Erdogan na velikom mitingu u Izmiru: Volim Turke, Kurde, Bošnjake i Albance

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Nekoliko stotina hiljada simpatizera turske vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) danas je preplavilo trg Gundogdu i obalu u Izmiru tokom predizbornog mitinga, na kojem je predsjednik te stranke i premijer Turske Recep Tayyip Erdogan istakao da u narodu Turske postoje Turci, Kurdi, Albanci, Bošnjaci i drugi, ali da svi imaju ista prava i da niko nije u povoljnijoj situaciji zbog svog statusa koji je naslijedio rođenjem.

U obraćanju okupljenima Erdogan je govorio o uspjesima vlasti AK Partije u posljednjem desetljeću, kao i o aktuelnim zbivanjima u zemlji.

On je kazao da je za svijetlu budućnost savremene Turske od ključne važnosti da narod te zemlje shvati važnost izbornog procesa i podrži političku opciju koja je pokazala do sada neviđenu borbu da vrati Tursku na sam vrh svjetske političke scene, koja joj i pripada.

Govoreći o multietničkoj i multinacionalnoj strukturi stanovništva Turske, Erdogan je poručio da voli sve Turke, Kurde, Bošnjake, Albance i druge koji žive u zemlji jer su svi ti narodi, "svi ljudi stvorenja jednom Stvoritelja, i niko nema prednost nad drugim".

Zanimljivo je da je Izmir treći po veličini grad u Turskoj i slovi za glavnu bazu podrške opozicione Republikanske narodne partije (CHP).

Lokalni izbori u Turskoj održat će se 30. marta ove godine, ali svi analitičari tvrde da je riječ o izborima koji važnošću prevazilaze status lokalnih izbora i sve češće se tretiraju kao test odnosa snaga u Turskoj, koja se na jesen sprema i za predsjedničke izbore.