Svijet
0

Erdogan mora platiti odštetu zbog uvredljive riječi

FENA
Turski sud je presudio da premijer Recep Tayyip Erdogan plati simboličnu odštetu porodicama vojnika koje su ubili kurdski gerilci jer je u jednom govoru prije sedam godina za ubijene upotrijebio riječ "glave", koja se u Turskoj smatra uvredljivom, navedeno je u saopćenju dostavljenom agenciji Reuters iz advokatskog ureda koji zastupa porodice poginulih.

Riječ "glave", koju je upotrijebio Erdogan, obično se koristi za mrtve neprijatelje, napomenula je britanska agencija.

U saopćenju je navedeno da je Erdoganu određeno da plati odštetu i zato što je, spominjući vođu kurdskih pobunjenika Abdullaha Ocalana, koji je u zatvoru, upotrijebio riječ "poštovani".

Hvaljenje zločina ili zločinaca u Turskoj se smatra uvredom. Faksirana kopija teksta presude nosi datum 12. decembar.

Sudska presuda se odnosi na slučaj iz 2000. godine, kada je Erdogan u radiointervjuu u Australiji, prije nego što je postao premijer, rekao da će "poštovani Ocalan" platiti za "glave" koje je uzeo, navodi se u saopćenju advokata Kemala Kerinciza.

Sud u Istanbulu je naredio Erdoganu da plati tri nova kurua (oko dva američka centa) kao simboličnu odštetu rođacima vojnika koje su ubili gerilci zabranjene Radničke partije Kurdistana.

Vladin zvaničnik, koji nije želio da bude imenovan, rekao je da će Erdogan najvjerovatnije uložiti žalbu na sudsku odluku.