Svijet
53

Erdogan: Mi smo sada oprezniji, obavještajna služba je napravila propuste

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je u četvrtak na konferenciji za medije rekao da je 15. juli, dan pokušaja državnog udara u Turskoj, proglašen Danom sjećanja na šehide.

"Buduće generacije, civili, policajci, vojnici, neće zaboraviti junake otpora za demokratiju od 15. jula kojeg smo proglasili Danom sjećanja na šehide", rekao je Erdogan na početku obraćanja.

Napomenuo je kako su nedavni događaji u Turskoj jasno pokazali da je volja naroda najsnažniji otrov protiv državnog udara.

"Od naroda koji već sedmicu dana vodi ovu posvećenu borbu, bez davanja povoda za i najmanju provokaciju, tražim još malo strpljenja i posvećenosti", kazao je Erdogan.

Zamolio je turski narod da nastavi sa stražom za demokratiju dok zemlja ne izađe iz, kako je rekao, ovog teškog perioda.

"Zamolio bih naš hrabri narod, koji je mudrošću i hrabrošću zaustavio pokušaj oružanog državnog udara, da na trgovima nastave sa stražom za demokratiju koju su do sada držali, sve dok zemlja u potpunosti ne iziđe iz ovog teškog perioda", kazao je Erdogan, prenosi TRT.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je agenciji Reuters u četvrtak kako je došlo do znatnih obavještajnih propusta prije pokušaja vojnog udara u petak i da će oružane snage biti brzo preustrojene kako bi se spriječio neki drugi pokušaj puča.

U njegovu prvom intervjuu od proglašenja izvanrednog stanja nakon propalog puča Erdogan je rekao kako je novi pokušaj puča moguć ali da ne bio lagan rekavši "mi smo sada oprezniji".

"Veoma je jasno da je bilo znatnih praznina i nedostataka u našim obavještajnim podatcima, nema smisla pokušati to sakriti ili negirati. Rekao sam to čelniku nacionalne obavještajne službe", rekao je Erdogan Reutersu u svojoj palači u Ankari koja je bila cilj napada tokom pokušaja vojnog udara.

On je kazao kako bi se sastanak Vrhovnog vojnog vijeća, najvišeg tijela koje nadzire oružane snage, koji je trebao biti 1. augusta, mogao održati sedmicu ranije kako bi nadzirao preustroj vojske, prenosi Hina.

Erdogan je za Reuters rekao da je na dan državnog udara pokušao kontaktirati šefa obavejštajne službe Turske Hakana Fidana ali mu se on nije javio.