Teške riječi
120

Erdogan: Macron bi najprije trebao preispitati "vlastitu moždanu smrt"

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da komentari francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o NATO-u o pokazuju "plitko i bolesno razmišljanje", poručivši francuskom predsjedniku da bi "prvo trebao provjeriti da li je njegov mozak mrtav".

Erdogan je komentirao u govoru u Istanbulu izjavu koju je dao Macron u ovom mjesecu da je NATO "klinički mrtav", prenosi Reuters.

Anadolu Agency navodi da je Erdogan prilično oštro reagovao na nedavne riječi francuskog predsjednika Macorna, koji je izjavio da je NATO u stanju "kliničke smrti".

"Poštovani Macron, poručujem iz Turske, a reći ću to i u NATO-u. Ti si trebao preispitati svoju moždanu smrt. Jer ovakve izjave priliče samo onima tvog profila koji su doživjeli moždanu smrt", poručio je Erdogan.

Kritike na račun Macrona uputio je i zbog rasprava oko uloge Turske u NATO-u.

"Da li izbaciti Tursku iz NATO-a ili ne? Je li tvoja nadležnost? Je li ti imaš ovlasti da donosiš takvu odluku?", upitao je Erdogan.

Govoreći o situaciji u Siriji, Erdogan je podvukao kako Francuska nema pravo na prisutnost na teritoriji te zemlje.

"Ti nemaš ni pravo niti ovlasti da budeš tamo. Nije te pozvao ni tamošnji režim", poručio je Erdogan.

Poručio je kako je Francuska ta koja potpuno zanemaruje opravdanu osjetljivost Turske, u kontekstu borbe protiv terorizma. Podvukao je kako Francuska nema pravu da bude u Siriji, no i pored toga pokušava zadržati svoju prisutnost u toj zemlji.

Dotakao se i zemljotresa u Albaniji, te najavio da će Turska u toj zemlji izgraditi 500 stambenih jedinica.