|

Erdogan ljut na Holanđane: Opisao ih kao ostatke nacista i fašista

Erdogan ljut na Holanđane: Opisao ih kao ostatke nacista i fašista
32
Klix.ba
11.3.2017. u 13:05
397
komentara
32

dijeljenja
Erdogan ljut na Holanđane: Opisao ih kao ostatke nacista i fašista Foto: EPA
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan rekao je da Holanđani predstavljaju ostatke fašista i nacista, nakon što su u toj zemlji otkazali miting turskom ministru vanjskih poslova uoči referenduma o promjeni ustava u Turskoj, a gdje je turski državni vrh trebao vršiti propagandne aktivnosti kod turskih državljana koji žive u Holandiji i imaju pravo glasa na referendumu.
Holandska vlada zabranila je slijetanje aviona u kojem je bio ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu, koji je u Roterdamu trebao održati miting i promovisati ideju vladajuće turske AK partije da se državljani te zemlje u Holandiji opredijele za podršku ustavnim promjenama.

Gradonačelnik Roterdama je poručio da je skup zabranjen iz sigurnosnih razloga.

"Zabranili ste našem ministru da sleti u vašu zemlju, dobro, sada ćemo da vidimo kako će vaši avioni da slijeću u Tursku", poručio je Erdogan.

Cavusoglu je također kazao da će Turska Holandiji nametnuti teške sankcije nakon ovakve zabrane.

Austrija, Njemačka i Švicarska su također zabranile slične skupove, gdje su trebali da se održavaju mitinzi turskih zvaničnika. Erdogan je nešto ranije optužio i Njemačku za baštinjenje nacističkih praksi, što je kancelarka Angela Merkel nazvala neprihvatljivim.

Na referendumu o ustavnim promjenama koji će se održati 16. aprila u Turskoj, Erdogan traži da se prošire njegova predsjednička ovlaštenja, što automatski znači i defacto uvođenje predsjedničkog sistema u državu.

Posjete turskih zvaničnika brojnim evropskim zemljama imaju za cilj da animiraju turske državljane, koji također imaju pravo glasa na referendumu, da daju podršku prijedlogu ustavnim reformama.
Prijavi grešku


Komentari (397)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...