Svijet
2

Erdogan: Laž je da je Rusija blokirala projekt plinovoda Turski tok

Anadolija
Recep Tayyip Erdogan (Foto: EPA)
Recep Tayyip Erdogan (Foto: EPA)
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako nisu tačni navodi pojedinih medija da je Rusija blokirala projekt plinovoda Turski tok.

Erdogan se danas obratio u istanbulskom Kongresnom centru na svečanom otvaranju "Sedmice turskih inovacija", a tom prilikom se osvrnuo i na jačanje tenzija u odnosima sa Rusijom. 

"Još uvijek nema naznaka da će se naši problemi sa Rusijom refleksirati na projekte oko plina, poput nuklearne centrale Akkuyu. Javnosti se servisiraju vijesti da je Rusija blokirala projekt Turskog toka. Ne vjerujte ovim lažnim informacijama", poručio je Erdogan. 

Kazao je kako se radi o projektu koji je zaledila Turska iz razloga što nije odgovoreno na njihove zahtjeve. 

"Zbog toga, ne radi se o bilo kakvoj negativnoj situaciju koju su proizvela posljednja dešavanja. Pored toga, mi ne podržavamo ni način, a ni pristup Rusije koji može dovesti do eskalacije krize. Mi govorimo diplomatskim jezikom", kazao je Erdogan, dodavši kako njegova zemlja vrlo dobro zna kada, kako i šta treba pričati. 

Turski tok je projekt gasovoda od Rusije do Turske preko Crnog mora sa planiranim godišnjim kapacitetom od 63 milijarde kubnih metara gasa. Očekuje se da će postati operativan u decembru 2016. godine, kao zamjena za kasnije planirani projekat "Južni tok".