Nakon ubistva 13 turskih vojnika
0

Erdogan: Kurdi će platiti visoku cijenu

SRNA
Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan najavio je da će kurdski pobunjenici platiti "visoku cijenu" nakon što su Kurdi u zasjedi ubili 13 turskih vojnika.

Erdogan je odbacio deklaraciju o proglašenju demokratske kurdske autonomije kao "samoproklamovanu tezu" i povukao liniju između pobunjenika Kurdske radničke partije (PKK) i kurdskih političkih aktivista.

"Otvoreno kažem ovoj terorističkoj organizaciji i njenim ograncima da nikada ne očekuju nijedan gest dobre volje sa naše strane kada je riječ o ovakvim zlonamjernim akcijama", rekao je Erdogan govoreći o zasjedi. 

Turski vojnici, borbeni avioni i helikopteri počeli su u petak glavni napad u jugoistočnoj Turskoj, dan nakon zasjede u kojoj je ubijeno sedam pobunjenika, što je najteži sukob dvije strane u posljednje dvije godine, javlja AP.

U međuvremenu, kurdska krovna organizacija proglasila je "demokratsku autonomiju". 

"Kao kurdski narod proglašavamo demokratsku autonomiju, ostajuće vezani za nacionalno jedinstvo naroda Turske", rekla je Aysel Tugluk, zamjenik predsjedavajućeg Kongresa demokratskog društva (DTK). 

DTK sebe opisuje kao lokalnu grupaciju Kurda u istočnoj Turskoj koju čine intelektualci, predstavnici civilnih organizacija i prokurdski političari. 
Komentatori kažu da je ideja "demokratske autonomije" nedovoljno definisana, ali je razbjesnila vladu u Ankari.

Tužioci su otvorili istragu o ovoj deklaraciji i mogli bi da podignu optužnice protiv nekih od 850 delegata koji su učestvovali u proglašenju autonomije.

Oružana kampanja PKK za kurdsku autonomiju počela je 1984. godine od kada je ubijeno više od 40.000 ljudi.