Odbacio rješenje
403

Erdogan: Jerusalem je svetinja muslimanima, Trumpov plan legalizuje okupaciju Palestine

A. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je Jerusalem sveto mjesto za muslimane, a američki takozvani mirovni plan za Bliski istok ocijenio je neprihvatljivim jer služi interesima Izraela, a nipodaštava prava Palestinaca.

"Jerusalem je svetinja muslimana. Apsolutno je neprihvatljiv plan davanja Jerusalema Izraelu. Objavljeni plan neće služiti postizanju rješenja i uspostavi mira. To je plan nipodaštavanja prava Palestinaca i legalizacije izraelske okupacije. Mi ćemo u svim okolnostima, i bez obzira što leđa okreću i neke arapske zemlje, svijetu ukazivati i angažirati međunarodne institucije u odbrani prava Palestine i Jerusalema”, poručio je Erdogan.

Ovo je plan koji jednostavno ignoriše prava Palestinaca, kazao je Erdogan.

Američki predsjednik Donald Trump jučer je objavio detalje mirovnog plana za Bliski istok, a kojeg su Palestinci unaprijed odbili.

Trump kaže da će prema njegovoj viziji Jerusalem "ostati nepodijeljen grad, glavni grad Izraela. Njegov plan nalaže stvaranje države Palestina sa njenim glavnim gradom u dijelovima istočnog Jeruzalema.