Zatopljenje odnosa
81

Erdogan izrazio želju za održavanje sastanka sa Assadom

B.H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izrazio je želju da se sastane s predsjednikom Sirije Basharom al-Assadom na samitu koji se trenutno održava u Uzbekistanu, no sirijski predsjednik se ipak nije pojavio tamo.

Kako navode turski izvori, želja za sastankom je stigla nakon informacije da je šef turske obavještajne službe održao više sastanaka sa svojim sirijskim kolegom u Damasku posljednjih sedmica, što je pokazatelj napora Rusije da podstakne otapanje odnosa između država koje su trenutno na suprotnim stranama u sirijskom ratu.

Na sastanku AK partije Erdogan je izjavio: "Volio bih da je Assad došao u Uzbekistan, razgovarao bih s njim. Ali on ne može doći tamo", te je dodao kako je Assad ušao u rat kako bi zadržao vlastitu moć i da je bio uvjeren da može zadržati kontrolu nad svim većim područjima.

Svaka normalizacija odnosa između Ankare i Damaska bi preoblikovala decenijski sirijski rat.

Turska podrška je bila od vitalnog značaja za održavanje sirijskih pobunjenika u njihovom posljednjem velikom teritorijalnom uporištu na sjeverozapadu zemlje, nakon što je Assad uz pomoć Rusije i Irana uspio da porazi pobunjenike u ostatku Sirije.