Prva reakcija
9

Erdogan: Imamo informacije da se Huti odlično brane, SAD žele Crveno more pretvoriti u more krvi

B. H.
Screenshot: X.com
Screenshot: X.com
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je reagovao nakon sinoćnjih zračnih udara Sjedinjenih Američkih država i Velike Britanije na položaje jemenskih Huta.

Erdogan je kazao da napadi SAD-a i Velike Britanije usmjereni na Jemen nisu proporcionalni kao što su oni tvrdili.

"Ne postoji proporcionalna radnja. Sve ove radnje su nesrazmjerna upotreba sile. Amerika trenutno koristi ovu nesrazmjernu silu Izraela u Palestini na isti način. Iran gleda kako se može zaštititi od svega ovoga. SAD i Britanija pokušavaju pretvoriti Crveno more u more krvi. Trenutno primamo različite vijesti s različitih kanala. S različitih kanala čujemo da se Huti vrlo uspješno brane i daju uspješne odgovore i protiv Amerike i Britanije", kazao je Erdogan.

Govorio je i o tužbi protiv Izraela za genocid pred Međunarodnim sudom pravde. Rekao je da imaju povjerenja u sud i istaknuo da je Turska doprinijela dokumentiranju izraelskih zločina.

"Nastavit ćemo pružati te dokumente u sve većem broju. Vjerujem da su dokumenti koje trenutno dostavljamo uglavnom vizualni dokumenti. S tim dokumentima, Izrael će tamo biti osuđen. Očekujemo ovo. Jer vjerujemo u pravdu Haškog suda", istakao je Erdogan.