"Maslinova grana"
12

Erdogan i Putin razgovarali o operaciji u Afrinu: Pronaći političko rješenje za Siriju

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan razgovarao je telefonom sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o turskoj vojnoj operaciji na sjeverozapadu Sirije, a prethodno je o tome razgovarao i sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, javljaju agencije.

Iz Ureda predsjednika Turske je saopćeno da su dvojica predsjednika razgovarala o posljednjim dešavanjima u Siriji kao i o operaciji "Maslinova grana" u Afrinu, piše Al Jazeera Balkans.

Erdogan je naglasio da je cilj operacije očistiti regiju Afrin od organizacija kao što su Jedinice narodne zaštite (YPG) i Islamska država Irak i Levant (IDIL), prenosi Anadolija.

Dodao je i kako je jedan od ciljeva zaštita nacionalne sigurnosti Turske, napominjući da se operacijom daje značajan doprinos i u pogledu političkog jedinstva i teritorijalnog integriteta Sirije.

Istakao je kako Turska daje veliki značaj saradnji s Rusijom u vezi s pitanjem Sirije.

Dvojica lidera su razgovarala i o bilateralnim odnosima Turske i Rusije.

Izrazili su odlučnost da nastave sa zajedničkim naporima u cilju postizanja političkog rješenja za Siriju na Kongresu nacionalnog dijaloga Sirije koji će se krajem januara održati u ruskom Sočiju.

Istovremeno, neimenovani visoki zvaničnik američke administracije rekao je da će i predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump uskoro imati telefonski razgovor sa Erdoganom kako bi izrazio zabrinutost zbog turske ofanzive protiv kurdskih snaga na sjeverozapadu Sirije, navodi Reuters.

Isti zvaničnik je naveo da su turski zvaničnici poslali "konfliktne signale" u vezi s razmjerama ofanzive protiv kurdskih Jedinica narodne zaštite, koje uživaju podršku SAD-a, u sirijskom regionu Afrinu.

"Morat ćemo da vidimo kako se situacija razvija na terenu. Ali, naša poruka je jedinstvena. Pozvat ćemo ih da ograniče upad koliko god je to moguće, i to ćemo cijeniti", rekao je američki zvaničnik, prenosi Tanjug.

Drugi, također, neimenovani zvaničnik administracije SAD-a rekao je da Trump planira da sa Erdoganom razgovara u srijedu.