U intervjuu za BBC
12

Erdogan: Evropska unija troši naše vrijeme, njihov pristup Turskoj nije iskren

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
U intervjuu za britanski BBC predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan rekao je kako je Turskoj "utješno" ako Evropska unija kaže da ih ne može prihvatiti kao članicu, jer je Turska "sposobna stajati sama na nogama".

Također je odbacio optužbe da je Turska zatvorila 150 novinara rekavši da su u zatvoru samo dvije osobe koje imaju novinarske akreditacije. Ove Erdoganove tvrdnje dolaze nakon što je Turska produžila pritvor lokalnom direktoru Amnesty Internationala i još devet osoba.

Idil Eser uhapšen je 5. jula tokom jedne radionice za novinare zajedno sa sedam drugih aktivista za prava i dva inozemna trenera. Optuženi su da su pripadnici "oružane terorističke organizacije", iako Amnesty ističe da nije jasno zašto. Njihov pritvor izazvao je buru u međunarodnoj javnosti, povećavajući strah da Erdogan "guši" slobodu izražavanja.

Ta zabrinutost aktuelizirala je napore Turske da postane članica EU, a Erdogan je optužio EU da troši vrijeme Turske.

"Mi smo od riječi. Ako EU jednoglasno kaže da neće moći prihvatiti Tursku, nama će to biti poput utjehe i preći ćemo na plan B i C. Evropska unija nam nije potrebna", rekao je Erdogan.

Podsjetio je kako je u periodu kada je bio premijer Turska opisana kao zemlja koja je ostvarila tihu revoluciju tokom samita čelnika Evropske unije.

"Sada nas ta ista Evropska unija više ne poziva na samite čelnika, a također troši naše vrijeme. To je trenutna situacija", rekao je.

Istakao je kako većina Turaka više ne želi biti dio Evropske unije jer vjeruju da je pristup Evropske unije Turskoj neiskren.

"Bez obzira na sve, još neko vrijeme ćemo nastaviti iskreno s Evropskom unijom. Vidjet ćemo šta će to donijeti", rekao je.