Ubjedljiv rezultat
27

Erdogan do nogu porazio Kilicdaroglua u regijama koje je razorio zemljotres

F. H.
Mapa: Hurriyet.com.tr
Mapa: Hurriyet.com.tr
Izvjesno je da će utrka za predsjednika Turske između Recepa Tayippa Erdogana i Kemala Kilicdaroglua biti odlučena u drugom krugu, a rezultati pokazuju da je Erdogan ostvario odlične rezultate u regijama koje je u februaru razorio zemljotres.

Dva zemljotresa koja su šestog februara razorila jug Turske bila su jedno od velikih pitanja u izbornoj kampanji. Prema Erdoganu su upućivane kritike na način reakcije na zemljotres, krivicu zbog loše gradnje ali i reakciju i smještaj stradalih nakon zemljotresa.

Ipak, rezultati u regijama koje su bile najviše pogođene zemljotresom pokazuje da je stanovništvo snažno podržalo Erdogana, što može biti i indikator zadovoljstva reakcijom vlasti.

Kilicdaroglu je dobio više glasova samo u provinciji Hatay, ali prednost je gotovo zanemariva. Erdogan je ovoj provinciji gdje je stradalo najviše ljudi osvojio 48,03 posto glasova, a Kilicdaroglu 48,07 posto. Razlika u korist Kilicraoglu je bila svega 368 glasova. Treba istaći da je u glavnom gradu provincije Antakiji koja je gotovo uništena u zemljotresu, Erdogan osvojio 53,9 posto glasova, a njegov protivkandidat 42,56 posto.

U ostatku provincija koje je razorio zemljotres Erdogan je osvojio uvjerljive pobjede. u Kahramanmarašu Erdogan je dobio 71,88 posto, a Kilicdaroglu 22,2 posto. U Adiyamanu Erdogan je dobio 66,2 posto, a Kilicdaroglu 31,24 posto glasova.

Velika razlika je bila i u Gaziantepu. U ovoj provinciji Erdogan je osvojio 59,76 posto, a Kilicdaroglu 34,65 posto glasova. U provinciji Malatya Erdogan je dobio čak 69,39 posto glasova, u Sanliurfi 62,01 posto, a u Osmaniji 62,01 posto glasova.