Svijet
0

EPP-ED: Snažna potpora evropskom putu BiH i regiona

FENA
Predsjedavajući Kluba zastupnika Evropske narodne stranke - Evropskih demokrata (EPP - ED) u Evropskom parlamentu Joseph Daul pozvao je danas predstavnike vlasti u Bosni i Hercegovini da intenziviraju aktivnosti na provođenju neophodnih reformi i maksimalno iskoriste šansu koja je otvorena parafiranjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) s Evropskom unijom.

Daul je na pres-konferenciji u Sarajevu istaknuo da je činom parafiranja SAA potvrđena evropska perspektiva Bosne i Hercegovine te ostvarene pretpostavke za prevladavanje političke krize i zastoja na njenom reformskom putu.

Obraćajući se nakon završetka dvodnevne sjednice Biroa Evropske narodne stranke - Evropski demokrata, najjače parlamentarne grupacije u Evropskom parlamentu, Daul je kazao da je za promjene neophodna dobra volja te da se pri ostvarivanju strateških ciljeva ne smiju zanemariti životni problemi bh. građana.

Predsjedavajuća Delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Doris Pack potcrtala je neophodnost otvaranja perspektive za mlade ljude u regionu po uzoru na uvjete koji vladaju u razvijenim evropskim zemljama, posebno kada je riječ o pružanju istih mogućnosti u obrazovnom sistemu.

Pack je pozdravila potpisivanje Sporazuma o viznim olakšicama za određene kategorije bh. građana, dovodeći to u kontekst jačanja prekogranične saradnje, odnosno saradnje na regionalnom i bilateralnom planu.

Istaknula je značaj ustavne i reforme policije u BiH, zalažući se da u pregovore o ovim pitanjima bude uključen što širi krug ljudi i pozivajući bh. političare da se ne bave samo visokim političkim temama nego i svakodnevicom bh. građana.

Predsjednik Evropske narodne stranke Wilfied Martens najavio je održavanje samita šefova vlada i stranaka koji će prethoditi zasjedanju Evropskog vijeća, a na kojem će Bosnu i Hercegovinu predstavljati predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić.

Podsjetio je da su bh. političke stranke -SDA, HDZBiH, HDZ 1990 i PDP članice obitelji evropskih narodnih stranaka, uz uvjerenje da će najavljeni samit, na čijem će dnevnom redu biti pitanje Kosova, doprinijeti miru, stabilnosti i prosperitetu regiona u cjelini.

Sudionici dvodnevnog skupa održanog u Sarajevu pod motom “Naš doprinos na putu zajedničke budućnosti“ uputili su snažnu poruku BiH i zemljama zapadnog Balkana da ih najjača parlamentarna grupacija želi vidjeti u obitelji evropskih zemalja.

Među ostalim, najavljeno je da će naredna godina biti proglašena evropskom godinom interkulturalnog dijaloga, a radi jačanja duha tolerancije i razumijevanja među različitim narodima, kulturama i religijama.

Sjednici Biroa Evropske narodne stranke - Evropskih demokrata prisustvovali su i stranački predstavnici iz BiH, dužnosnici više ureda UN-a u BiH i regionu te brojni drugi domaći i međunarodni zvaničnici.