Zabrinjavajuća situacija
26

Epidemiolog iz SAD-a tvrdi: Pola miliona Amerikanaca bi moglo preminuti od korone do februara

Dž. L.
Stanovništvo mora promijeniti ponašanje uoči dolaska zime
Stanovništvo mora promijeniti ponašanje uoči dolaska zime
Američki epidemiolog Ali Mokdad, koji proteklih mjeseci savjetuje ljude širom Sjedinjenih Američkih Država, upozorio je da stanovništvo mora promijeniti ponašanje uoči dolaska zime kako bi spasili živote ljudi.

Profesor na Univerzitetu u Washingtonu naglasio je da Amerikanci moraju biti veoma pažljivi u narednim mjesecima.

Prema njegovom istraživanju, više od pola miliona Amerikanaca moglo bi preminuti od posljedica zaraze COVID-19 do kraja februara iduće godine, što je duplo više od trenutnog broja smrtnih slučajeva, prenosi CNBC.

Međutim, Mokdad ističe da bi gotovo 130.000 života moglo biti spašeno ukoliko bi 95 posto stanovnika nosilo zaštitne maske.

"Želimo dati šansu sistemu javnog zdravstva i ljudima da pomognu jedni drugima kako ne bismo pretrpali naše bolnice i gubili živote", rekao je Mokdad čije istraživanje je objavljeno u magazinu Nature Medicine.

Podsjetimo da su SAD jučer prijavile novi dnevni rekord sa 83.700 novih slučajeva zaraze, pokazuju podaci Univerziteta Johns Hopkins. Prethodni dnevni rekord bio je 77.300 novozaraženih.

"Nažalost, u decembru i januaru ćemo vidjeti porast broja novih zaraza, ali i smrtnih slučajeva. Promjena stila naših života može ublažiti širenje virusa", poručio je Mokdad.