{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EP izglasao zajednički evropski budžet za 2009.

F
FENA
18.12.2008. u 18:58
0
0
EP izglasao zajednički evropski budžet za 2009.
0
EP izglasao zajednički evropski budžet za 2009.
Foto: Reuters
Evropski parlament u četvrtak na plenarnoj sjednici u Strasbourgu velikom većinom izglasao je zajednički evropski budžet za sljedeću godinu u kojem je najveći dio, 45 posto, ili 60 milijardi eura, biti namijenjen za istraživanje, inovacije, zapošljavanje i regionalni razvoj.
"Budžet za 2009. godinu usmjeren je na inovacije, zapošljavanje i regionalni razvoj u svih 27 zemalja članica. Riječ je o sektorima od kojih Evropa može krenuti kako bi izišla iz današnje teške gospodarske situacije", izjavila je nakon glasanja povjerenica Evropske komisije zadužena za budžet Dalia Grybauskaite.

"Moramo odgovoriti ne samo na sadašnju krizu nego se i pripremiti za razdoblje nakon krize, pazeći na to da se novac potroši na primjerene ciljeve, u primjerenom trenutku i na primjeren način", dodala je povjerenica.

Budžet za sljedeću godinu iznosi oko 134 milijarde eura, oko 2,5 posto više nego za ovu godinu, i iznosi 1,3 posto bruto domaćeg proizvoda u EU-u.

Za istraživanje je namijenjeno 11 posto više nego u ovoj godini, a za zajedničke programe koji potiču inovacije izdvojit će se 22 posto više, prenijela je Hina.

Iznos predviđen za poljoprivredu ostat će na ovogodišnjem nivou, nešto manje od 40 posto od ukupnog budžeta, ali će se sredstava za zaštitu okoliša i ruralni razvoj povećati za 2,9 posto.

Dogovor o zajedničkom budžetu postigle su zemlje članice na sastanku Vijeća ECOFIN 21. novembra, a potvrđivanjem u Parlamentu formalno je dovršen postupak donošenja budžeta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: