|

Engleska pod poplavama, Cameron u posjeti pogođenim oblastima

Engleska pod poplavama, Cameron u posjeti pogođenim oblastima
0
F
FENA
28.12.2015. u 10:28
0
komentara
0

dijeljenja
Engleska pod poplavama, Cameron u posjeti pogođenim oblastima Foto: EPA
Upozorenja na ozbiljne poplave, što znači opasne po život, ostaju i danas na snazi u skoro 30 mjesta na sjeveroistoku i sjeverozapadu Engleske, a očekuje se da će britanski premijer David Cameron u toku dana posjetiti pogođena područja.
Vojnici su udružili napore u borbi protiv poplava bez presedana u Jorkširu, Lankaširu i Grejter Mančesteru, prenosi BBC.

U mnogim mjestima su zabilježeni rekordni nivoi rijeka u protekla 24 sata.

U Jorku, gdje je ugroženo na stotine kuća, rijeka Uz je stabilizovana, a gradske vlasti su saopćile da se planovi za dalje evakuacije neće provoditi.

Pored vojnika i pripadnika službi za vanredne situacije, oko 200 volontera, planinskih spasilaca, pomažu u tom gradu, gdje su zbog poplave prekinute i telefonske linije.

Vlada je u nedjelju saopćila da je 200 vojnika raspoređeno u poplavama zahvaćenim oblastima, pored 300 koji su već bili na terenu.

Još 1.000 vojnika je u pripravnosti u slučaju da se situacija pogorša.

Premijer Cameron će se, tokom obilaska oblasti pod vodenom stihijom, vjerovatno suočiti s pitanjima o državnom finansiranju odbrane od poplava.

Downing-street je saopćio da će vanredna finansijska pomoć biti raspoloživa za domaćinstva i preduzeća u Jorkširu i Lankaširu.

Iako se očekuje da će danas biti manje padavina nego proteklih dana, meteorološka služba je izdala žuti stepen upozorenja na kišu u srijedu u oblastima sjeverne Engleske i Velsa.

Upozorenja koja podrazumjevaju pripremljenost za kišu su za srijedu na snazi i u dijelovima Škotske, gdje trenutno nema poplava.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.