Svijet
0

Engleska: Jedna osoba poginula, 70 povrijeđeno

FENA
Najmanje jedna osoba je poginula dok je više od 70 povrijeđeno, kada je kasno sinoć putnički voz iskočio iz šina na jugozapadu Engleske, u blizini Kambrije.

Jedna starija putnica preminula je rano jutros u bolnici od zadobijenih povreda, dok je petoro putnika teško povrijeđeno, saopćila je policija, prenosi Tanjug.

Nesreća se dogodila u petak navečer kada je brzi voz, koji se kretao na liniji London-Glazgov, pri brzini od 150 km/h, iz za sada nepoznatih razloga, iskočio iz šina.

Svi vagoni osim jednog izletjeli su sa šina, od kojih su se četiri prevrnula, zarobivši putnike koji su se u njima nalazili.

Akciju spasavanja putnika otežavala je jaka kiša, a vatrogaci izvjesno vrijeme nisu mogli da dođu do zarobljenih putnika, dok nije isključena struja za napajanje lokomotive.

U vozu "Pendolino", čiji je operater kompanija Virgin, u trenutku nesreće nalazilo se 120 putnika.

Portparol kompanije je saopćio da je ovo prva nesreća jednog "Pendolino" voza i da je neophodno brzo utvrditi šta je dovelo do izlijetanja voza. On je, međutim, saopćio da nema govora o povlačenju ovog tipa voza iz saobraćaja.

Ovaj voz poznat po specijalnoj naginjućoj tehnici, proizveo je italijanski Fiat, koga je prije nekoliko godina kupio i francuski koncern "Alstrom".