The Observer
0

Energetski rat na vidiku?

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
"Rusija nas neće ucjenjivati", prenosi u nedjelju The Observer na naslovnoj stranici poruku britanskog premijera Gordona Browna navedenoj u članku napisanom specijalno za ovaj list.

Oštre riječi britanskog premijera dodatno povećaju napetosti uoči razgovora čelnika Evropske unije u ponedjeljak o situaciji u Gruziji i pokazuju strahovanje kako teritorijalni sukob u Južnoj Osetiji prijeti da se pretvori u energetski rat, odnosno, da Rusija sa svojim ogromnom zalihama nafte i plina od kojih zavise mnoge evropske zemlje može prisiliti Zapad na tišinu.

On stoga predlaže finansiranje novog naftovoda iz Kaspijskog mora preko Turske, zaobilazeći Rusiji i "njezine satelite", mada analitičari smatraju da je predloženi plinovod Nabuko doveden u pitanje invazijom Gruzije.

Novi oštri ton Gordona Browna ima za cilj da ustanovi njegov autoritet, nakon što su konzervativni lider David Cameron i šef diplomatije David Miliband imali glavnu riječ tokom prethodnih sedmica, u gruzijskoj krizi, ocjenjuje Observer, također, on time želi odgovoriti na kritike da sankcije EU-a ne bi imale nikakvog efekta s obzirom da Rusija drži u rukama sve adute.