Kritika za premijera
24

Emrić o Plenkoviću i Trgovskoj gori: Prešao je sa kore od banane na avione, mogli bi i roštiljati

B. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Zastupnik NES-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Jasmin Emrić se osvrnuo na jučerašnje izjave premijera Hrvatske Andreja Plenkovića koji je govorio da radioaktivni otpad na Trgovskoj gori nije opasnost po građane.

Emrić je kazao kako je vidljiv "napredak" u uvjeravanu hrvatskih zvaničnika da radioaktivni otpad na Trgovskoj gori nije opasan.

"Vidljiv je značajan napredak u objašnjenju i uvjeravanju hrvatskih zvaničnika kako radioaktivni i nuklearni otpad nije opasan, pogotovo kada se skladišti i odlaže u našim dvorištima. Ranije su navodili primjer da u kori od banane ima više radioaktivnosti nego u bačvama koje namjeravaju odložiti skoro na našu granicu, u stare objekte bivše kasarne Čerkezovac", poručio je Emrić.

Posjetio je na riječi hrvatskog premijera kazavši kako je prešao je sa kore od banane na avionske letove, i to one prekookeanske iz Europe do Amerike.

"Ovo je stvarno fascinantno rečeno! Šta će sljedeće smisliti??? To ćemo tek vidjeti. Ali, moram priznati, jako su uvjerljivi i brižljivi, pa tako kada premijer Plenković kaže da Hrvatska nema interes da ugrozi ni sebe, ni prijateljsku Bosnu i Hercegovinu onda mu vjerujem samo za ovo prvo. Hrvatska je već pokazala da ne žele ugroziti sebe pa zbog toga i dovoze svoj radioaktivni i nuklearni otpad na našu granicu. A za nas ih baš boli briga jer su do sada u svakom dokumentu unaprijed "stručno" konstatirali da skladište/odlagalište radioaktivnog i nuklearnog otpada neće imati nikakve negativne prekogranične utjecaje", istakao je Emrić.

Kazao je kako Plenković pojednostavljuje i minimizira opasnost koju predstavlja nukelarni otpad.

"Tako da mi sada znamo da su nam oni najbolji susjedi i prijatelji jer nas ne žele ugoziti. Uz hrvatski radioaktivni i nuklearani otpad mi ne treba da budemo zabrinuti. Tu nema radijacije po Plenkoviću. Možemo slobodno stajati 365 dana po 24 sata uz taj radioaktivni otpad i konzumirati ga opušteno, još najbolje uz roštilj, a da ne primimo nikakvo zračenje. Zanimljivo je koliko pojednostavljuje i minimizira opasnost od odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada i to prvi čovjek Vlade Republike Hrvatske kada opravdava njihovu namjeru da u blizini naših kuća i dvorišta uspostave Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada ili nuklearno postrojenje koje predstavlja trajnu prijetnju za sigurnost i okoliš, uključujući i zdravlje stanovništva", upozorava Emrić.

Dodaje kako premijer Plenković nije pojasnio kako bi se odlagalište otpada zaštitilo.

I on na sve to kaže da je lokacija na brdovitom i nenaseljenom području, zanemarujući 250 hiljada stanovnika u prijateljskoj Bosni i Hercegovini, te zanemarujući prijateljski Bosanski Novi čija su izvorišta vode za piće svega nekoliko stotina metara od te lokacije. Ali, koga briga? Plenkovića nije sigurno, jer on kaže da bi se onemogućila kontaminiacija podzemnih voda. Samo nije rekao kako? Kako će spriječiti potrese? Kako će zaustaviti poplave? To ništa i nije važno jer kada bude ponovno treslo Baniju i plavilo Dvor, važno je samo da je daleko od Banskih dvora. A nama u prijateljskoj Bosni i Hercegovini kako god da bude", pita se Emrić.