New York
0

Emitovan novi snimak udara u kule WTC

SRNA
Screenshot: National September 11 Memorial & Museum at the World trade Center
Screenshot: National September 11 Memorial & Museum at the World trade Center
Novi dramatični i prethodno neemitovani snimak trenutka kada je drugi putnički avion udario u jednu od zgrada Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku 11. septembra 2001. godine prikazan je javnosti.

Trenutak udara snimljen je kroz žičanu ogradu i na snimku se jasno vidi crn dim koji kulja iz sjeverne kule nakon čega je drugi avion udario u južnu kulu.

Udarac aviona stvorio je veliku vatrenu loptu u drugom neboderu nakon čega se pojavio dim i papiri od kojih je jedan završio u rukama snimatelja.

Novi snimak terorističkih napada nalazi se među više stotina sati amaterskih video-snimaka koje je prikupila fondacija koja stvara memorijal.

Fondacija "<a class="text-vijesti hover:underline" href="http://makehistory.national911memorial.org/">Nacionalni memorijal i muzej 11. septembar</a>" pokrenula je danas internet stranicu sa kolekcijom snimaka tragedije koje su prikupili građani.

Na internet stranici nalaze se fotografije, video i audio snimke sjećanja profesionalnih fotografa, radnika koji su bježali iz WTC-a i očevidaca koji su snimali ono što  su vidjeli na mobilni telefon i digitalne kamere.

Svaka od fotografija postavljena je uz snimke Googleovog programa "Street View" raznih lokacija. Korisnici mogu da mišem kliknu na lokaciju, temu ili vrijeme da vide video-snimak ili fotografiju.
Grafički prikazi udara aviona u kule WTC-a nalaze se među eksponatima koji će biti dio izložbe za tri godine kada bude otvoren muzej "9/11".

Direktor planiranog muzeja Alice Greenwald rekla je da su dešavanja 11. septembra 2001. godine jedan od digitalno najdokumentovanijih događaja svih vremena.

"Održana su bdijenja u Teheranu, Berlinu, Londonu, Moskvi, Tokiju i drugim mjestima. Zato molimo ljude sa svih strana svijeta da nam pomognu da razvijemo ovu priču", rekla je Greenwaldova.

 Prema zvaničnom izvještaju Komisije 9/11, 19 lica iz terorističke mreže Al-Qaida otelo je četiri američka putnička aviona. 

Dva aviona udarila su u zgrade STC na Manhattanu u New Yorku u razmaku od 17 minuta i ubrzo oba solitera su se srušila. 

Treći avion udario je u Pentagon u Washingtonu, dok se četvrti srušio u ruralnom dijelu Pensilvanije 130 kilometara istočno od Pitsburga nakon što su putnici pružili otpor otmičarima.
Žrtve se broje u hiljadama -  265 stradalo je u četiri aviona, 2.595 uključujući i 343 vatrogasca, 23 njujorška policajca i 37 lučkih policajaca u kulama WTC i 125 civila i vojnog osoblja u Pentagonu. Ukupno je stradalo najmanje 2 985 osoba.