Otkrivena saradnja
428

Emirati i Saudijska Arabija razmjenjivali podatke kako bi pomogli u presretanju iranskih dronova

B. H.
Ilustracija: Klix.ba
Ilustracija: Klix.ba
Izraelske i američke snage presrele su većinu iranskih dronova i projektila. Ali uspjeli su to djelimično jer su arapske zemlje (Saudijska Arabija i Emirati) tiho prosljeđivale obavještajne podatke o planovima napada Teherana, piše Wall Street Journal (WSJ).

Arapske zemlje su otvorile svoj zračni prostor ratnim avionima, dijelile informacije o radarskom praćenju ili, u nekim slučajevima, dostavile vlastite snage u pomoć, rekli su dužnosnici za WSJ.

Operacija je bila kulminacija godina američkih napora da se sruše političke i tehničke prepreke koje su osujetile vojnu saradnju između Izraela i arapskih vlada.

Umjesto bliskoistočne inačice NATO saveza, SAD se fokusirao na manje formalnu regionalnu suradnju u području protuzračne odbrane kako bi otupio rastući arsenal bespilotnih letjelica i projektila u Teheranu - upravo ono oružje koje je prijetilo Izraelu u subotu.

Napori da se izgradi integrirani sustav protuzračne odbrane za regiju sežu decenijama unazad. Nakon godina pogrešnih početaka i minimalnog napretka, inicijativa je dobila zamah nakon Abrahamovog sporazuma iz 2020. uz posredovanje Trumpove administracije, kojim su uspostavljene službene veze između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina.

Sve na inicijativu SAD-a

Dvije godine kasnije, Pentagon je prebacio Izrael iz svoje evropske komande u Centralnu komandu, koje uključuje ostatak Bliskog istoka, potez koji je omogućio veću vojnu saradnju s arapskim vladama pod pokroviteljstvom SAD-a.

"Izraelski potez u Centcomu bio je promjena igre", olakšavajući razmjenu obavještajnih podataka i pružanje ranog upozorenja među zemljama, rekla je Dana Stroul, koja je do decembra bila najviši civilni dužnosnik u Pentagonu odgovoran za Bliski istok.

Saradnja između Izraela i arapskih vlada na području protuzračne odbrane sa SAD-om kao posrednikom postala je uobičajena, čak i sa Saudijskom Arabijom, koja još uvijek nije uspostavila diplomatske odnose s Izraelom, kažu izraelski i američki dužnosnici.

Nakon najave Irana da će uzvratiti zbog napada na konzulat u damasku, visoki američki dužnosnici počeli su vršiti pritisak na arapske vlade da podijeli obavještajne podatke o iranskim planovima da napadne Izrael i da pomogne u presretanju dronova i projektila lansiranih iz Irana i drugih zemalja prema Izraelu, prema saudijskim i egipatskim dužnosnicima.

Početni odgovor nekoliko arapskih vlada bio je oprezan, strahujući da bi ih pomoć Izraelu mogla direktno uključiti u sukob i riskirati odmazdu od strane Teherana. Nakon daljnjih razgovora sa SAD-om, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija dogovorili su se privatno razmjenjivati ​​obavještajne podatke, dok je Jordan rekao da će dopustiti korištenje svog zračnog prostora ratnim avionima SAD-a i drugih zemalja te koristiti vlastite avione za pomoć u presretanju iranskih projektila i dronova, rekli su dužnosnici.

Dva dana prije napada, iranski dužnosnici izvijestili su kolege iz Saudijske Arabije i drugih zaljevskih zemalja o obrisima i vremenskom rasporedu njihovog plana za udare velikih razmjera na Izrael kako bi te zemlje mogle zaštititi zračni prostor, rekli su dužnosnici. Informacije su proslijeđene SAD-u, dajući Washingtonu i Izraelu ključno upozorenje unaprijed.

"Savez radi punom snagom"

Uz iranski napad gotovo siguran, Bijela kuća naredila je Pentagonu da premjesti avione i raketne odbrambene resurse u regiju i preuzela vodstvo u koordinaciji odbrambenih mjera između Izraela i arapskih vlada, prema visokom izraelskom dužnosniku.

"Izazov je bio okupiti sve te zemlje oko Izraela u vrijeme kada je Izrael izoliran u regiji", rekao je dužnosnik za WSJ. "To je bilo diplomatsko pitanje".

Arapske zemlje ponudile su pomoć u odbrani od iranskih napada jer su uvidjele dobrobiti saradnje sa SAD-om i Izraelom, sve dok se o tome ne govori, rekla je Yasmine Farouk, nerezidentna suradnica Carnegiejeve zaklade za međunarodni mir, sa sjedištem u Washingtonu.

"Zemlje Zaljeva znaju da još uvijek nemaju istu razinu podrške koju Izrael dobiva od Sjedinjenih Američkih Država i vide ono što su učinile u subotu kao način da je dobiju u budućnosti", rekla je Farouk.

Iranske rakete i bespilotne letjelice praćene su od trenutka lansiranja radarima za rano upozoravanje u zemljama Perzijskog zaljeva povezanim s američkim operativnim centrom u Kataru, koji je prenosio informacije borbenim avionima iz nekoliko zemalja u zračnom prostoru iznad Jordana i drugih zemalja.

Kada su spore iranske bespilotne letjelice stigle u domet, oborene su uglavnom od strane lovaca iz Izraela i SAD-a, au manjem broju od strane britanskih, francuskih i jordanskih ratnih aviona.

Izraelski dužnosnik uključen u kreiranje regionalne sigurnosne saradnje rekao je da, iako je u prošlosti bilo česte razmjene obavještajnih podataka o prijetnjama zračne odbrane, iranski napad u subotu "bio je prvi put da smo vidjeli da savez radi punom snagom".