{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Embargo na isporuke oružja Gruziji

F
1.9.2008. u 18:02
0
0
Embargo na isporuke oružja Gruziji
0
Embargo na isporuke oružja Gruziji
Moskva traži uvođenje embarga na uvoz oružja u Gruziju i raspoređivanje međunarodnih policijskih snaga u tampon zonama između Gruzije i otcijepljenih republika Južne Osetije i Abhazije, saopćilo je u ponedjeljak rusko ministarstvo vanjskih poslova.
"Nakon prekida vatre gruzijske snage su počele da se preraspoređuju duž granica s Južnom Osetijom. U toku je raspoređivanje gruzijskih vojnika i policajaca duž kontrolnih tačaka na kojima se nalaze naše mirovne snage", izjavio je glasnogovornik ruskog MVP-a Andrej Nesterenko pozivajući se na izvještaje s terena, prenijela je ruska novinska agencija Itar-Tass.

To bi moglo dovesti do "ponovnih provokacija s teškim posljedicama", kazao je Nesterenko.

Rusija želi da Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) i Evropska unija organiziraju dolazak međunarodnih policijskih snaga u tampon zone između Gruzije i otcijepljenih republika, kazao je glasnogovornik.

"Bilo bi dobro da se uspostavi međunarodno policijsko prisustvo u zonama sigurnosti" izjavio je Nesterenko, dodajući da bi se takvo prisustvo moglo temeljiti na mandatu OSCE-a i koristiti resurse EU-a" s obzirom na veliko zanimanje koje su pokazale članice Unije".

On je rekao da je Rusija spremna razmotriti mogućnost sudjelovanja u tim policijskim snagama i naglasio da se režim u tampon zoni i parametri demilitarizacije moraju koordinirati na međunarodnom nivou.

Također je istakao da je Rusija pozvala na konstruktivne odnose s Evropskom unijom, ocijenivši da je procjena situacije u Gruziji u Bruxellesu postala objektivnija uoči samita EU-a u ponedjeljak.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: