Svjedočila o silovanju
0

VIDEO / Eman al-Obeidy puštena na slobodu

Sarajevo-x.com
Libijka koja je na konferenciji za medije u hotelu Saturday u Tripoliju svjedočila o brutalnom silovanju vladinih trupa puštena je na slobodu, njen slučaj se istražuje, rekao je vladin glasnogovornik Moussa Ibrahim.

On je rekao da je otvorena krivična istraga protiv četvorice pojedinaca, koji imaju advokata. Među osumnjičenima za silovanje Eman al-Obeidy je i sin visoko poziconiranog dužnosnika Gaddafijeve vlade.

Ibrahim je rekao da žena nije napravila nikakav veći prekršaj, već je samo došla na mjesto na koje nije trebala doći.

Vladin glasnogovornik je u izjavi rekao da je njoj i njenoj porodici ponuđeno da budu intervjuisani od strane jednog ili dva ženska novinara kako bi bilo potvrđeno da je uredu, da je zdrava i slobodna sa svojom porodicom.

Reporter CNN-a Nic Robertson, koji se nalazi u Tripoliju od 27. februara je upozorio da se Ibrahimove izjave ne mogu uzimati kao činjenice, jer ono što on govori često nema veze sa stvarnošću.

Eman al-Obeidy je svjedočila o brutalnim silovanjima vojnika predsjednika Moammera Gaddafija. Njeno lice bilo je preplavljeno modricama, a na desnom bedru se vidjela krv.

Nakon svjedočenja o silovanjima, Gaddafije sigurnosne snage izbacile su ženu iz hotela. Na nju su se okomili i radnici hotela. Jedan je izvukao nož i vikao da je izdajica, dok je drugi muškarac pokušao navući stolnjak preko glave.

Zaštitari su rekli kako je žena koja je ušla mentalno bolesna i da je odvedena u bolnicu. Odvukli su je protiv njene volje u jedan bijeli auto. Vrištala je i udarala ih govoreći da zna da je vode u zatvor.