Svijet
0

Ema Tillman postala najstarija osoba na svijetu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Žena iz Connecticuta rođena od bivših robova u decenijama nakon Američkog građanskog rata postala je najstarija osoba na svijetu sa 114 godina života, sudeći po Guinnessovoj knjizi rekorda.

Emma Faust Tillman, rođena u blizini Greensboroa, u državi Sjeverna Karolina, 22. novembra 1892. godine, postala je najstarija osoba na svijetu nakon smrti Emiliana Mercada del Tora iz Puerto Rica, navodi Guinness na svom web siteu, prenosi Reuters.

Dugovječnost je uobičajena u porodici Tillman. Iako niko od njenih 23-oje srodnika nije doživio njenih 114 godina, tri sestre i brat preživjeli su više od 100 godina života, izjavio je njen pranećak John Stewart Jr.

"U 114. godini života, ona živi dobrim, časnim i ispravnim životom", izjavio je Stewart, kojem je 76. godina. "Njen komentar je uvijek bio: 'Ako želiš da znaš o dugovječnosti i zašto živim tako dugo, pitaj čovjeka iznad mene."

Tillman, koja živi u staračkom domu u Hartfordu u državi Connecticut gdje se preselila u 110. godini života, nije bila dostupna radi razgovora.

"Ona se ponekada osjeća neraspoloženom za razgovor. Ali, kada si u 114.oj možeš imati vlastite mušice", kazao je Stewart.

Tillman nikada nije pušila, pila niti je nosila sunčane naočale, kazao je Stewart.

Karen Chadderton, upravnica Riverside zdravstvenog i rehabilitacijskog centra, gdje Tillman živi, izjavila je da do prije nekoliko mjeseci Tillman provodila najveći dio vremena brinući se za svoju oboljelu cimerku mlađu od nje više od 20 godina, koja je nedavno preminula.

"Prije otprilike mjesec dana ona je počela da se osjeća manje energičnom. Tokom jutra ona ima energije, ona je budna i aktivna je u svojim invalidskim kolicima, ali u popodnevnim satima, kada zaspi, ne želi da je se uznemirava", izjavila je Chadderton.

Sudeći po Međunarodnom komitetu superstaraca, trenutno je u svijetu 86 ljudi u dobi od 110 godina ili starijih. Osamdeset od njih su žene.

Druga najstarija odsoba na svijetu je Japanka Yone Minagaea, rođena u 1893, sudeći po Komittu. Guinness knjiga rekorda saopćila je da još istražuje tu tvrdnju.