Bivši Twitter
36

Elon Musk se predomislio: Teoretičaru zavjere Alexu Jonesu vraćen profil na X-u

S. M.
Alex Jones (Foto: EPA-EFE)
Alex Jones (Foto: EPA-EFE)
Elon Musk je obnovio X nalog teoretičara zavjere Alexa Jonesa, pozivajući se na anketu koju je sam postavio na svom X profilu, koja je okončana u korist voditelja Infowars-a.

To predstavlja novu neizvjesnost za oglašivače, koji su pobjegli od X zbog zabrinutosti oko govora mržnje koji se pojavljuje uz njihove reklame.

Musk je u subotu objavio anketu u kojoj se pita da li Jonesa treba vratiti, a rezultati pokazuju da je 70 posto onih koji su odgovorili da treba.

"Ljudi su se oglasili i tako će biti", kazao je Musk nakon što je anketa završena.

Nekoliko sati kasnije, Jonesove objave su ponovo bile vidljive i on je retvitovao objavu o svojoj video igrici. On i njegova emisija Infowars bili su trajno zabranjeni 2018. godine zbog uvredljivog sadržaja.

Musk, koji je sebe opisao kao apsolutistu slobode govora, rekao je da se taj potez odnosi na zaštitu tih prava. U odgovoru na korisnika koji je objavio da su "trajne zabrane naloga u suprotnosti sa slobodom govora", Musk je napisao: "Teško mi je da se ne složim s ovim stavom".

Milijarder, izvršni direktor Tesle je također tvitovao da je vjerovatno da će Community Notes, X-ova usluga za provjeru činjenica koja se temelji na stavu velikog broja ljudi, "brzo odgovoriti na svaki Jonesom post koji treba ispraviti".

To je veliki preokret za Maska, koji je ranije rekao da neće pustiti Jonesa da se vrati na platformu uprkos ponovljenim pozivima da to učini. Prošle godine Musk je ukazao na smrt svog prvorođenog djeteta i tvitovao: "Nemam milosti prema bilo kome ko bi koristio smrt djece za dobit, politiku ili slavu."

Jones je u svojoj emisiji više puta rekao da se pucnjava 2012. u osnovnoj školi Sandy Hook u Newtown u državi Connecticut, u kojoj je ubijeno 20 djece i šest nastavnika, nikada nije dogodila i da je inscenirana u pokušaju da se pooštre zakoni o oružju.

Rođaci mnogih žrtava tužili su Jonesa, dobivši skoro 1,5 milijardi dolara u presudama protiv njega. U oktobru je sudija presudio da Jones ne može koristiti zaštitu od bankrota kako bi izbjegao plaćanje više od 1,1 milijarde dolara tog duga.