Širi svoje carstvo
42

Elon Musk planira otvoriti svoje škole i univerzitet

B. R.
Elon Musk (Foto: EPA-EFE)
Elon Musk (Foto: EPA-EFE)
Američki mediji su objavili da multimilijarder Elon Musk u teksaškom gradu Austinu planira otvoriti svoju osnovnu i srednju školu, a u konačnici i univerzitet.

Naime, iz poreznih prijava je vidljivo da je Musk registrovao fondaciju nazvanu "The Foundation" koja se zalaže da obrazovanje bude oslobođeno od oporezivanja i koje ima plan za otvaranje škole. Toj fondaciji je već osigurao 100 miliona dolara.

Školski program će biti posvećen STEM grupi predmeta, tj. grupi predmeta koji potpadaju pod nauku, tehnologiju, inženjering i matematiku. Musk kroz spomenutu fondaciju želi formirati i univerzitet.

U registraciji fondacije je navedeno da je planirano da škola bude besplatna te da će biti stipendiranje ako budu uvedene školarine. No, Musk se i ranije interesovao za ulaganje u školstvo.

Prije devet godina je otvorio malu privatnu školu nazvanu Ad Astra za obrazovanje svoje djece i djece svojih radnika. Godinu dana nakon otvaranja ove škole, izjavio je da u njoj nema ocjena i da je umjesto toga fokusirana na sklonosti i sposobnosti.

Također je nedavno pokazao interesovanje za otvaranje škole u utopijskom gradu koji želi napraviti u Teksasu, a koji će se zvati Snailbrook. Komentarišući američko obrazovanje, istakao je da je primijetio "značajnu degradaciju" američkih univerziteta u posljednjih nekoliko godina, prenosi portal Business Insider.