Kontroverzni milijarder
0

Elon Musk će ipak nastaviti sa besplatnom isporukom interneta za Ukrajinu

F. H.
Foto: Shutterstock / Oprema za Starlink u Lavovu krajem marta
Foto: Shutterstock / Oprema za Starlink u Lavovu krajem marta
Elon Musk, najbogatiji čovjek na svijetu i vlasnik kompanije Starlink, objavio je na Twitteru da će ipak nastaviti sa isporukom Starlink interneta za Ukrajinu.
"Dođavola sa tim... čak i ako Starlink još uvijek gubi novac i druge kompanije dobijaju milijarde dolara od poreznih obveznika, nastaviti ćemo finansirati ukrajinsku vladu besplatno", napisao je Musk na svome Twitteru.
Musk je došao u centar svjetske pažnje nakon što je iznio "prijedlog mirovnog rješenja" za rusku agresiju na Ukrajinu koju je ukrajinska strana ocijenila kao sramotnu i da ide u korist Rusije.

Nakon toga dodatno nezadovoljstvo javnosti je izazvala informacija da je Musk komunicirao sa Putinom, nešto prije nego je objavio "mirovni plan". Musk i ured ruskog predsjednika su negirale navode da je došlo do toga razgovora.

Konačno, kompanija u vlasništvu Muska SpaceX poslala je upozorenje Pentagonu da će prestati finansirati usluge Starlinka koji je igrao krucijalnu ulogu za ukrajinsku vojsku te je zatraženo da Pentagon preuzme finansiranje.