Svijet
0

Đelić očekuje krajem januara potpisivanje sporazuma sa EU

FENA
Potpredsjednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je jutros da očekuje da Srbija krajem januara potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Đelić je RTS-u rekao da očekuje da će Srbija potom predati kandidaturu i dobiti status kandidata za ulazak u EU krajem sljedeće godine i najavio da će EU odvojiti 190,9 miliona eura za Srbiju u 2008.

Ta sredstva su uglavnom namijenjena za promjene naših institucija, za poboljšanje funkcioniranja naše države i uvođenje informatičkih sistema, tako da odnos između građana i administracije bude mnogo bolji, objasnio je Đelić.

On je najavio da će sljedeće sedmice potpisati memorandum koji osigurava Srbiji čitavu milijardu eura iz evropskog budžeta u razdoblju od 2007. do 2010. godine, ali da je cilj da Srbija, kada dobije status kandidata za članstvo u EU, podigne iznos od oko 200 miliona eura na godišnjem nivou na 800 miliona eura.

Ocijenivši da je "nama više u interesu da uđemo u EU nego što je u interesu EU da nas primi", Đelić je rekao da je u interesu Srbije da uđe u EU, ali da uvjet pronalaženja i izručenja preostalih haških optuženika neće nestati.

"Na nama je da dokažemo da radimo sve što je u našoj moći da 'zaokružimo' tu saradnju s Haškim tribunalom", rekao je Đelić.

On je podsjetio da je Tribunal ustoličen Dejtonskim sporazumom, čijim se potpunim poštovanjem Srbija bori i za održavanje Republike Srpske i da je komesar za proširenje EU Olli Rehn naglasio da ni na koji način rješavanje statusa Kosova nije povezano s evropskim integracijama Srbije.