Svijet
0

Đelić: Na službama bezbjednosti je da urade svoj dio posla

FENA
Potpredsjednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je danas da je saradnja sa Haagom jedina prepreka integraciji Srbije u Evropsku uniju i da je na službama bezbjednosti da urade svoj dio posla.

"Sada je na službama bezbjednosti da urade svoj dio posla, jer smo mi tehnički dio posla završili", rekao je Đelić beogradskom listu "Blic".

Đelić je ocijenio da bi dalje odgađanje parafiranja Sporazuma o asocijaciji i stabilizaciji s Evropskom unijom u određenim krugovima u našoj zemlji izgledalo kao povezivanje pitanja evropskih integracija i rješavanja statusa Kosova i Metohije i poručio je evropskim partnerima da bi ovakav zaključak bio štetan za Srbiju.

On je izrazio uvjerenje da će Vlada Srbije uskoro uraditi sve što je potrebno da bi Srbija dobila pozitivnu ocjenu Tribunala.

Na pitanje da li to znači izručenje nekog od četiri preostala haška optuženika, Đelić je odgovorio da je "na službama da intenziviraju svoj posao".

"Mnogima ova odluka izgleda nepravično, ali šta je tu je, to je realnost koju moramo da prihvatimo", istakao je Đelić.

Đelić, koji je jučer boravio u Francuskoj, ipak ističe da će Srbija moći da računa na podršku Francuske tokom njenog predsjedavanja EU sljedeće godine.

"Poslije ove posjete bliži smo cilju dobijanja statusa kandidata iako smo sada zastali, jer ta želja postoji u Francuskoj i otvorili smo taj dijalog", rekao je on.

Glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte, kako je najavljeno, doći će 25. oktobra u Beograd po dodatne informacije o saradnji s Haagom.