Svijet
0

Električna centrala u Gazi prestaje raditi jer nema goriva

FENA
Jedina električna centrala u Pojasu Gaze prestat će raditi za nekoliko sati jer je prestalo snabdijevanje gorivom iz Izraela, upozorili su u nedjelju palestinski zvaničnici, dodajući da je jedna od dvije turbine već zaustavljena, a da će druga stati kasnije danas jer nema dizela.

Nedostatak goriva je rezultat odluke Izraela da privremeno, počevši od petka, zatvori granice prema Pojasu Gaze i tako zaustavi sve isporuke, uključujući i humanitarnu pomoć.

Odluka o zatvaranju granice donesena je kada su palestinski ekstremisti pojačali raketiranje juga Izraela nakon pogibije 19 Palestinaca u utorak u izraelskim kopnenim i zračnim operacijama u Pojasu Gaze.

Izraelski ministar odbrane Ehud Barak najavio je da će se propuštati samo "humanitarni slučajevi ekstremne prirode".

Međunarodne agencije za pomoć odmah su osudile takve mjere upozoravajući da će one izazvati humanitarnu krizu u Pojasu Gaze.

Agencija UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) upozorila je da će blokada granica drastično uticati na rad bolnica, odvođenje otpadnih voda, snabdijevanje čistom vodom i čuvanje namirnica.

"Logika toga protivna je osnovnim humanitarnim standardima", kazao je glasnogovornik UNWRA-e Christopher Guinnes.

Uz isporuke goriva iz Izraela za električnu centralu, Gaza dobija još oko dvije trećine struje direktno iz Izraela. Izraelski zvaničnici su rekli da na snabdijevanje strujom neće uticati najnovije kaznene mjere.

Palestinski izvori u Pojasu Gaze također su upozorili da nestaju zalihe benzina i da ih uskoro neće biti, prenio je Tanjug.

Izrael je u septembru proglasio Pojas Gaze neprijateljskim entitetom da bi mogao uvesti sankcije. To je posljedica činjenice da tu palestinsku teritoriju od juna kontrolira Hamas koji Izrael smatra terorističkom organizacijom.

Zatvaranjem granica Izrael je doprinio da se ionako teška humanitarna situacija u Gazi još više pogorša.

Protekle sedmice nasilje je eskaliralo i više od 30 Palestinaca ubijeno je za tri dana, a palestinski ekstremisti ispalili su više od 230 raketa na pogranične izraelske gradove i sela tokom posljednjih mjesec dana.