Svijet
0

Elbaradei: Iran nije odgovorio na sva pitanja

FENA
Foto: DDP/AFP/File
Foto: DDP/AFP/File
Iran nije odgovorio na sva pitanja vezana za njegov nuklearni program, kazao je generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed ElBaradei u izvještaju Odboru guvernera te agencije na zasjedanju koje je počelo u ponedjeljak u Beču, a trajat će do kraja sedmice.

ElBaradei tvrdi kako Iran nije odgovorio na pitanja o tvrdnjama da nuklearni program te zemlje ima za cilj izradu atomskog naoružanja.

Na prošlom zasjedanju Odbora guvernera IAEA-e pojavili su se dokazi, koje su dostavile američke obavještajne službe, da Iran radi na razvoju nuklearnog oružja.

Predstavnici Teherana tvrdili su da se radi o lažnim informacijama i ponovili da njihov nuklearni program ima jedino civilni karakter.

Diplomatski predstavnici 35 zemalja članica Odbora guvernera IAEA-e razgovarat će ove sedmice o novom izvještaju ElBaradeija, u kojem je on konstatirao da iranski program zbog moguće vojne dimenzije ostaje razlogom ozbiljne zabrinutosti i da bez odgađanja treba biti objašnjen.

Kao i na ranijim zasjedanjima Odbora guvernera, nejasno je da li će se njegove članice uspjeti dogovoriti o rezoluciji jer postoji jasna podjela među njima.

Nesvrstane zemlje protive se zahtjevu SAD-a i njihovih zapadnih saveznika da osude Iran. Rezolucija ne bi imala podršku Odbora i samo bi Iranu uputila poruku nejedinstva međunarodne zajednice, ocijenio je jedan zapadni diplomat.

Kako saznaje Tanjug, zapadne zemlje i ovaj put pokušavaju dobiti rezoluciju u Odboru guvernera, ali bi od toga mogle uskoro odustati bude li postojao otpor brojnih članica.

I pored toga što mu je Vijeće sigurnosti UN-a u tri navrata uvelo sankcije, Iran je nastavio s nuklearnim programom i nije udovoljio zahtjevu o prekidu obogaćivanja urana.

Rasprava o Iranu se očekuje najranije u srijedu poslije podne, a do tada diplomati imaju šansu da se pokušaju dogovoriti o daljnjem djelovanju.