Zaštita građana
15

El Salvador neočekivano dobija dodatni neradni dan: Za sve su "krivci" oluja i Nayib Bukele

V. K.
Područje Centralne Amerike u narednih nekoliko dana pogodit će nevrijeme koje će sa sobom donijeti i ogromne količine kiše, a jedna od zemalja koja će se posebno naći na udaru je i El Salvador.

Prema predviđanju meteorologa u ovoj državi kao i susjednoj Gvatemali Tekst

u periodu od 17. do 22. juna past će između 500 i 700 mm akumulirane kiše što će gotovo pa sigurno prouzrokovati poplave i pokrenuti klizišta.

Tim povodom, oglasio se i predsjednik El Salvadora Nayib Bukele koji je nedavno dobio i novi predsjednički mandat te je poručio kako je prema skupštini ove zemlje uputio jedan zahtjev.

"Poslao sam zahtjev da utorak bude plaćeni državni praznik za javni i privatni sektor. Na ovaj način, uz jedan dan dodatnog odmora, imat ćemo tri najgora dana u kojima će dominirati nevrijeme s minimalnom radnom aktivnošću. To su nedjelja, ponedjeljak kada obilježavamo Dan očeva plus dodatni praznik", rekao je Bukele.

Poručio je kako će trošak za kompanije biti minimalan, a životi građana će biti sačuvani.

"Kompanije koje imaju mogućnost primjene rada na daljinu moći će to učiniti uprkos prazniku, bez plaćanja dodatne naknade. Cilj uredbe je da ljude ne moraju putovati na svoja radna mjesta čime ćemo smanjiti rizik od tragedije. Bog blagoslovio našu zemlju i sve nas koji u njoj živimo", zaključio je Bukele.