Naredba predsjednika
40

El Salvador nastavlja nevjerovatnu borbu protiv bandi: 8.000 vojnika blokiralo regiju države

V. K.
Nayib Bukele objavio video koji prikazuje aktivnosti vojske i policije (Screenshot: Twitter)
Nayib Bukele objavio video koji prikazuje aktivnosti vojske i policije (Screenshot: Twitter)
Vojska i policija El Salvadora nastavila je vođenje rata protiv bandi u ovoj državi, a posljednji potez u tom smjeru napravljen je tako što je u potpunosti blokiran centralni dio regije Cabanas.
Informaciju o ovim aktivnostima vojske i policije objavio je predsjednik države Nayib Bukele, ujedno i zvaničnik koji je postao poznat u svijetu upravo po potezima koji se odnose na sprečavanje daljeg rada bandi i trgovaca drogom.

"Od jutros je 7.000 vojnika i 1.000 policajaca postavilo sigurnosnu ogradu. Cilj je zaustaviti odlazak članova bande i prekinuti njihove lance opskrbe", rekao je Bukele.

Rekao je kako su u posljednjih nekoliko sedmica upravo u Cabanasu identifikovani članovi bandi te da je zbog toga potrebno zatvoriti cijelu regiju kako bi se spriječio njihov bijeg.

"Naše sigurnosne strategije su razbile bande prisiljavajući ih da migriraju iz veliki urbanih centara kako bi se sakrili u ruralna područja naše zemlje, van svog prirodnog staništa. Nijedan član bande neće moći da ode sve dok su naši timovi zaduženi da iz uklone iz njihovih skrovišta", rekao je Bukele.

Predsjednik El Salvadora još jednom je ponovio kako građani, ali i turisti nemaju čega da se plaše.

"Pošteno stanovništvo, posjetioci i turisti nemaju čega da se plaše. Sigurnost je zagarantovana. Bog blagoslovio našu zemlju", poručio je predsjednik El Salvadora.

Inače, Bukele je široj javnosti postao poznat prije svega zbog svojih neuobičajenih metoda rada i odluka koje donosi kao predsjednik. El Salvador je postao prva država koja je uvela bitcoin kao zvanično sredstvo plaćanja, a rat protiv bandi također je visoko na listi prioriteta predsjednika Bukelea.

Tim povodom, Bukele je naredio i gradnju mega zatvora u kojem bi trebalo biti smješteno 40.000 zatvorenika.

"Bukele je zatražio od političara u Kongresu da proglase vanredno stanje koje je od tade nekoliko puta produžavano. Od tada, policija je u borbi protiv kriminala uhapsila više od 64.000 osoba. Hapšenja se mogu vršiti bez naloga, a pritvorenici nemaju pravo na advokata", pisao je ranije Reuters.

Metode El Salvadora u borbi protiv bande počeli su "prepisivati" i njihovi susjedi pa je tako krajem juna 2023. godine El Salvador objavio informaciju kako će pokrenuti rat protiv kriminalaca te da će zbog toga biti primorani uvesti policijski sat.