Svijet
0

El Salvador država sa najvišom stopom ubistava na svijetu

Klix.ba
Članovi bande Mara Salvatrucha koje je policija privela u glavnom gradu San Salvadoru (Foto: EPA)
Članovi bande Mara Salvatrucha koje je policija privela u glavnom gradu San Salvadoru (Foto: EPA)
U El Salvadoru je u 2015. godini ubijeno 6.657 osoba, što ga čini državom sa najviše ubistava u odnosu na broj stanovnika.

Najmanja i najgušće naseljena centralnoamerička država u prošloj godini zabilježila je rast stope ubistava za čak 70 posto u odnosu na 2014. godinu.

Prema podacima Svjetske banke, 104 ubistva na 100.000 stanovnika je najviša stopa koja je u svijetu zabilježena u posljednjih 20 godina.

Kao glavni razlog, kao i u većini centralnoameričkih i južnoameričkih država, navodi se nasilje među narko kartelima koji se bore za kontrolu nad krijumčarenjem droge i ljudi u SAD-u.

UN navodi da El Salvador ima jednu od najkorumpiranijih vlasti na svijetu, te da se članovi organiziranih kriminalnih grupa često nalaze na najvišim državnim funkcijama.

Mnogi bande iz ove zemlje smatraju okrutnijim od onih u Meksiku.

Pritom su najmoćnije Mara Salvatrucha i Calle 18, koje su krive za većinu ubistava. Masovna strijeljanja i dekapitacije su često korištena sredstva koja ove skupine koriste za zastrašivanje protivnika, policije i građana.

Osim lokalnih zločina, el salvadorske bande prave velike probleme i drugim državama, a posebno SAD-u.

Naime, kako prenosi USA Today, američki Kongres ovoj državi nedavno je odobrio pomoć od 250 miliona dolara kako bi izašla na kraj sa sa ovim problemom.