Svijet
0

El Pais: Castrovo stanje "veoma je teško"

FENA
Fidel Castro; Foto: AFP
Fidel Castro; Foto: AFP
Oboljeli kubanski lider Fidel Castro u "veoma je teškom" stanju nakon tri neuspjele operacije i zbog komplikacija izazvanih infekcijom unutrašnjih organa, javile su u utotrak španske novine.

Novine El Pais navele su riječi dva neimenovana izvora iz bolnice Gregorio Maranoin u Madridu. Ta bolnica je matična bolnica hirurga Jose Luisa Garcije Sobreda, koji je u decembru otputovao na Kubu kako bi liječio 80-godišnjeg Castra.

U izvještaju objavljenom na svom web siteu, El Pais navodi: "teška infekcija velikih površina unutrašnjih organa, najmanje tri neuspjele operacije i razne komplikacije ostavile su kubanskog diktatora Fidela Castra u veoma teškom stanju", prenosi AP.

Kuba je objavila malo informacija o Castrovom stanju otkako je privremeno predao vlast u julu svom bratu i ministru obrane Raulu Castru, dok se ne oporavi od hitne operacije unutrašnjih organa, izazivajući brojne spekulacije i glasine u zemlji i širom svijeta.

Izvještaj El Paisa, koji se nije mogao odmah potvrditi, rijetki je detaljan opis velikih medija o Castrovom stanju.

Američka vlada spekulirala je da bi Castro mogao bolovati od raka - pretpostavka koju je odbacio Sabrido. Neki američki doktori vjeruju da Castro pati od divertikularne bolesti, koja može izazvati krvarenje u donjem djelu unutrašnjih organa, posebno kod ljudi iznad 60. godine života. U težim slučajevima, hitna operacija je nužna.

Tu ideju je podržao El Pais, koji je javio kako njegovi izvori tvrde da Castro pati od te bolesti.

"Na ljeto, kubanski lider je imao iznenadno krvarenje unutrašnjih organa. To ga je dovelo do operacijskog stola, sudeći po medicinskim izvorima. Njegovo stanje, štaviše, pogoršano je jer se infekcija proširila i izazvala je peritonitis, upalu membrane koja pokriva digestivni trakt", javio je El Pais.

El Pais piše da je u decembru, kada ga je Garcia Sobredo obišao, Castro imao abdominalnu ranui iz koje je curilo više od pinte tečniosti dnevno, izazivajući "teški gubitak hranjivih tvari". Kubanski lider hranjen je intravenozno, navodi se u izvještaju.

U izjavi pripisanoj Castru koja je objavljena na Novu godinu navodi se da je njegov oporavak "daleko od izgubljene bitke".

Kubanski zvaničnici poručili su gostujućim američkim poslanicima prošlog mjeseca da Castro nema rak ili smrtonosnu bolest i da će se eventualno vratiti javnom životu, iako nije jasno da li će vratiti neku vrstu potpune kontrolu kakvu je imao ranije.